Folksam i krismöte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Tårar, ilska och uppmaningar till sabotage.

Folkstormen mot Folksam bedarrar inte.

I helgen hade det fackligt styrda försäkringsbolaget krismöte.

”Allt vi gör, i ord och handling, styrs av våra värderingar: trygghet, engagemang, medmänsklighet och professionalism.”

Så står det på Folksams hemsida.

I verkligheten blåser det just nu så hårt att det fackligt ägda försäkringsbolaget valt att kalla in väktare på vissa kontor.

– Det är absurt , säger Curt Persson, ordförande i PRO.

”Känner sig lurade”

Där har man nu skickat ett brev till Folksams bägge styrelser. PRO kräver att styrelserna agerar och återkallar beslutet att halvera begravningsförsäkringen.

– Folk känner sig lurade och bestulna. Det är oacceptabelt. Och stridsviljan bland våra medlemmar är enormt stor. Det är för mycket nu och det här går djupt.

– Risken som Folksam lever med är ju att folk säger upp sina andra försäkringar. Men jag har en förhoppning att Folksams styrelse tar sitt förnuft till fånga.

Kommenterar inte

Folksams ledning har haft krismöte i helgen. Men ingen ansvarig vill uttala sig om huruvida man tänker byta fot.

– Vi vill inte kommentera detta just nu, sa presschefen Andreas Jerat i går kväll.

På Folksams nya hemsida fortsätter kommentarerna att hagla i en aldrig tidigare skådad omfattning. Ilskan är så stor att Folksam har valt att ta bort vissa inlägg, bland annat uppmaningar till rent sabotage.

De får bara halva beloppet

Den 15 oktober skickade Folksam ett brev till 420 000 grupplivförsäkrade pensionärer. Man meddelade att man ensidigt hade beslutat att ändra villkoren i begravningsförsäkringen. Efterlevande till den som avlider efter den 1 januari 2010 får bara hälften av pengarna som utlovats.