Inga hot mot Sverige från Trump

Publicerad 2018-07-12

BRYSSEL. Statsminister Stefan Löfven är inte orolig för att president Trump ska sätta press på partnerländer i Nato att öka sina försvarsutgifter.

– Vi kommer redan att öka dem kraftigt de närmaste åren, säger han.

Löfven möter en liten grupp av svenska reportrar på gräsmattan framför det nya Natohögkvarteret i Bryssel medan helikoptrar hovrar i luften och planen lyfter från den intilliggande internationella flygplatsen.

Trots att Sverige inte är medlem av Nato har Löfven tillsammans med Finlands statsminister varit speciellt inbjudna som två av de partner till Nato som har en alldeles särskild relation till militäralliansen.

Toppmötet dominerades nästan helt av Donald Trumps högljudda krav på att de 29 medlemmarna mycket snabbare måste nå målet att spendera två procent av sin BNP på försvarsutgifter. Som partnerland omfattas inte Sverige formellt av det kravet men med tanke på Trumps aggressiva attityd kan länder som Sverige och Finland mycket väl stå näst på tur.

– Vi har dock inte fått några sådana påtryckningar från Trump, säger Löfven. Jag är inte orolig eftersom Sverige redan ökar försvarsutgifterna med 17 procent de närmaste åren.

Nu när Sverige ändå står så nära Nato är det inte lika bra att bli medlemmar fullt ut?

– Nej. Nato har inga som helst problem med att vi fortsätter vara partner i stället för medlem. Vi gör vår del. Vi står fast vid att det är viktigt för Sverige att fortsätta vara militärt alliansfria. Annars skulle vi bidra till att minska stabiliteten i vårt närområde.

Ökad krigsrisk

I klartext betyder det att om Sverige går med i Nato så blir Ryssland upprörda och kan tänkas vidta militära åtgärder som ökar risken för krig i Östersjöområdet.

Är du övertygad om att Nato skulle komma till Sveriges undsättning i händelse av att vi skulle bli attackerade?

– Som icke-medlemmar omfattas vi inte av försvarsgarantin i artikel fem. Det avgörs i varje situation. Men Sverige geografiska läge har en stor strategisk betydelse.

Känner du dig trygg att Sverige får hjälp om vi behöver?

– Det finns ett gemensamt åtagande med EU:s medlemsländer att vi ska hjälpa varandra vid problem. I den tryggheten vilar jag.

Följ ämnen i artikeln