Ja till namnbyte i Makedonien

TT

Publicerad 2019-01-11

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev kramar om parlamentsledamöter efter beslutet om en grundlagsändring.

Makedoniens parlament i Skopje har röstat igenom en grundlagsändring som möjliggör att landet kan byta namn till Nordmakedonien. Sammanlagt 81 parlamentariker av 120 röstade ja till förslaget, rapporterar flera medier.

Namnbytet syftar till att sätta punkt för en mångårig dispyt som fått Grekland att blockera Makedonien från medlemskap i EU och i försvarsalliansen Nato. Frågan är mycket kontroversiell. I Grekland anser många att namnet Makedonien kan ses som ett anspråk på de tre regioner i norra Grekland som benämns Västra, Mellersta och Östra Makedonien.

Nu återstår att Grekland säger ja. Regeringen i Aten siktar på en parlamentsomröstning i frågan i mars. Men även om namnet tros röstas igenom har frågan lett till splittring. Det oppositionella grekiska högerpartiet Ny demokratis ledare, Kyriakos Mitsotakis, hoppas att namnstriden ska sluta i en misstroendeförklaring mot premiärminister Alexis Tsipras regering. Parlamentsvalet som ska äga rum senast i oktober skulle i sådant fall kunna komma att tidigareläggas

Tsipras var snabb med att gratulera grannlandet efter beskedet att namnbytet godkänts, skriver nyhetsbyrån Reuters.

FN-ledda samtal för att lösa namndispyten ledde fram till det nu omstridda förslaget Nordmakedonien, inom ramen för det så kallade Prespa-avtalet.

ANNONS