Därför blir det ingen brittisk krasch ut ur EU

Theresa Mays tredje förödmjukande förlust innebär att alla alternativ fortfarande ligger kvar på bordet.
Men minst troligt är att britterna kraschar ut utan ett avtal.
Här är varför.

I dag skulle britterna enligt ursprungsplanen ha lämnat EU. Theresa May har gång på gång slagit fast att den 29 mars är det bye, bye till den europeiska unionen.
Istället fortsätter spektaklet. Nu senast med den tredje omröstningen om det utträdesavtal May förhandlat fram med EU. Förlusten blev inte lika stor den här gången men det är osannolikt att May eller någon annan kan komma tillbaka en gång till med samma avtal till en omröstning. Talmannen kommer med stor säkerhet att stoppa det.

I och med att May förlorade behöver hon inte heller avgå om hon inte vill. Hon hade bara lovat att gå under förutsättning att hennes avtal vann.
Många menar nu att risken får en hård brexit, det som kallas no deal, ökat väsentligt.

Inte minst på EU:s sida har man den senaste tiden signalerat att man har gjort långt gångna förberedelser för detta alternativ. Även britterna förbereder sig. En hård brexit inträffar automatiskt den 12 april om avtalet inte godkänns och inget annat görs.
Men sannolikheten för att det ska hända är liten av flera skäl.

Premiärminister Theresa May i parlamentet.

Det enda som det hela tiden funnit en majoritet för i det brittiska parlamentet är att utesluta en hård brexit. Parlamentet kommer att agera för att stoppa en krasch och det blir mycket svårt för May att inte lyssna på denna majoritet.
Man ska nog se talet om en krasch väldigt mycket som förhandlingstaktik från båda sidor. Hotet om en krasch ska få britterna/EU att göra allt för att undvika just detta.
Trots att Mays avtal röstas ner finns det ett antal alternativ att ta till. 
Britterna kan begära en längre förlängning av deadline. Något EU kommer att ge dem bara britterna anger ett bra skäl.

Nyval är kanske det allra troligaste skälet. Kanske får ett nytt parlament, efter en valrörelse där brexit är den helt avgörande frågan, lättare att enas om hur ett utträde ska gå till eller om det ens ska bli något.
En andra folkomröstning om brexit är en annan möjlighet. Nu finns det ett färdigt utträdesavtal att ta ställning till jämfört med att stanna kvar.
Jag tror att det sunda förnuftet till slut segrar. Varken Storbritannien eller EU vill ha ett oordnat utträde. Det innebär ekonomiska smällar i mångmiljardklassen för båda sidor och risk för stora störningar när det gäller matförsörjningen, transporter med mera.

De 27 EU-länderna kommer att göra allt för att stoppa en hård brexit även om irritationen med London är stor och magkänslan hos många säger "sparka ut britterna så att det blir ett slut på velandet". Unionen har många andra brådskande frågor att ta itu med som nu ligger på is.
Samtidigt inser alla att en krasch är ännu värre.
Den som bereder vägen för en hård brexit tar på sig ett stort ansvar och kan räkna med att bli syndabock när britterna märker att deras plånböcker blir tunnare.
May har stått ut med mycket men vill inte bli den syndabocken.

ANNONS