M öppnar upp för maktskifte med SD

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

SD vill forma ett block tillsammans med M och KD i Malmö.

Och M utesluter inte att ta makten med SD.

– Om SD ställer upp på en integrationspolitik som innebär att alla Malmöbor kan lyckas så har vi goda möjligheter att tillsammans genomföra det, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsledare.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torbjörn Tegnhammar (M).

I kommunvalet 2018 samlade dåvarande Alliansen och Sverigedemokraterna tillsammans en majoritet av mandaten i Malmö stad. Enligt SD förhandlade man även med Moderaterna rörande ett maktskifte och de ställde sig även bakom Moderaterna i omröstningen i kommunfullmäktige.

Istället slutade det med att Liberalerna och Socialdemokraterna tog makten, i en valteknisk samverkan med Miljöpartiet.

Från Sverigedemokraternas håll är man tydliga med att man inför kommande val vill gå fram tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Redan uppdaterat Twitter

– Vårt mål och ambition inför valet 2022 är att vi tre partier tillsammans ska bli ett tydligt motalternativ. Ett motblock mot S-L-styret så att säga, säger Magnus Olsson (SD), oppositionsråd.

Partiet har lyft fram sin inställning i kommunfullmäktige och i sin Twitterbiografi har Olsson redan skrivit ”SD, M och KD 2022 i Malmö”. Att man driver linjen om att bilda ett block ihop med M och KD i Malmö har sin grund i att Centerpartiet och Liberalerna varit tydliga med att de inte vill ha ett maktskifte där de är beroende av SD.

– Det vi sett lokalt utifrån uttalanden som Moderaterna och Kristdemokraterna gjort så har de inga problem att få till ett maktskifte tillsammans med Sverigedemokraterna. Om vi ska vara vågmästare eller ingå i ett styre har de inte sagt, men de är beredda att i någon form ta makten med Sverigedemokraterna, säger Olsson och fortsätter:

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Olsson (SD).

Vill ha gemensam valrörelse

– Tillsammans med de två partierna skulle vi få igenom vår politik och ett annat styre än det rådande socialistiska.

Oppositionsrådet är tydlig med att man ännu inte fått gehör från de två andra partierna om att bilda ett formellt block, men att han själv framfört sina åsikter till Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsledare.

– Vi ser gärna att vi tre kokat ihop någonting för att få ett tydligt motalternativ. Att vi kommer överens om en gemensam politik inför valrörelsen 2022, säger Olsson.

I samband med att Moderaterna presenterade sitt budgetförslag i höstas var Torbjörn Tegnhammar (M) tydlig med att det inte längre finns någon allians i Malmö.

Integrationen i fokus

– Vi kommer gå till val själva den här gången, 2022. Då vill vi använda mandatperioden till att på egen hand utveckla vår politik, förklarade han beslutet att lägga en eget budget med.

I sin egna politik beskriver de integrationen som en ödesfråga för Malmö.

– Vi håller på att utforma en integrationspolitik som är så kraftfull att varje Malmöbo kan lyckas i vårt samhälle. Om SD utvecklats till ett parti där alla Malmöbor, oavsett bakgrund, har den chansen är det väldigt glädjande, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Kristdemokraterna kommer även de att gå till val på egen hand. Några diskussioner kring samarbete har de inte varit involverade i och KD har heller inte haft någon kontakt med SD sedan valet till Europaparlamentet.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torsten Elofsson (KD).

”Vill inte göra det misstaget igen”

– Vi gick till val 2018 på att bryta Socialdemokraternas dominans i Malmö och den viljan kvarstår fortfarande. Sen får vi se hur valet faller ut i den delen när det gäller fördelning av mandat och såna saker. Men självklart så är vi intresserade av att bryta styret som Socialdemokraterna haft i så många år. Visserligen så höll Alliansen inte hela vägen, men vi får se vad framtiden utvisar i den delen, säger Torsten Elofsson (KD), ordförande i Malmö.

Även om Sverigedemokraterna vill utforma ett tydligt block inför valet menar Tegnhammar att det inte är aktuellt för Moderaterna att gå till val annat än själva, då de vill fokusera på sitt eget program.

– Det finns även andra parter som ligger Moderaterna nära. Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Men vi vill inte göra det misstaget igen, att vi knyter upp ett samarbete innan valet när andra inte hedrar det efter valet. Vi kommer gå till val med en moderat politik och göra allt vi kan för att en majoritet ska ställa sig bakom detta. Det är dags för ett maktskifte i Malmö. Det borde ha kommit redan förra gången.

Har i dag 24 mandat

Tegnhammar betonar att Moderaterna är villiga att prata med alla partier för att få igenom sin politik och att det finns flera likheter i politiken som de och Sverigedemokraterna driver. I synnerhet när det gäller trafikfrågor, finansieringen av välfärden och att Malmö behöver en långvarig paus av flyktingmottagande.

Han utesluter inte heller ett maktskifte 2022, med hjälp av SD.

– Om SD ställer upp på en integrationspolitik som innebär att alla Malmöbor kan lyckas så har vi goda möjligheter att tillsammans genomföra det.

M, KD och SD har i dag 24 mandat i fullmäktige. Av dem är M störst med 13 mandat medan SD har 11 mandat. KD har i de tre senaste valen fått för få röster för att få något mandat i fullmäktige. För att få en majoritet i fullmäktige krävs det 31 av 61 mandat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM