De avslöjade Januariavtalet: ”En galen tid”

Aftonbladets politikreportrar var först med nyheten

avAftonbladet

Publicerad:

Ett ögonblick...

Med Aftonbladets politikreportrar Pär Karlsson, 38, och Olof Svensson, 38, som för ett år sedan var först med att avslöja upplösningen på den utdragna regeringsbildningen. 

Hur gick avslöjandet till?

– Tidigt på morgonen den 11 januari 2019, efter månader av förhandlingar och talmansrundor, kunde vi efter att ha fått fram uppgifter på var sitt håll, avslöja det som hela Sverige väntade på. Efter hårda förhandlingar var en uppgörelse klar mellan S, MP, C och L – Januariavtalet. Jag arbetade hemifrån sängen, då jag egentligen var ledig. Olof sprang raka vägen in och avbröt Aftonbladets morgonmöte. Minuter senare kom nyhetsflashen - först av alla. Överenskommelsen låg till grund för att en ny regering till slut kunde komma på plats, säger Pär Karlsson.

 

Foto: STEFAN MATTSSON & ROBIN LORENTZ-ALLARD
Pär Karlsson och Olof Svensson, politikreportrar på Aftonbladet.

Vad fick det för genomslag?

– Enormt stort. Minuterna efter att vi hade kört vårt avslöjande toppade det alla andra svenska nyhetssajter. Regeringsbildningen hade pågått sedan dagen efter valet och alla redaktioner kämpade med att avslöja minsta lilla nyhet. Reportrar stod och frös utanför riksdagen i hopp om att någon skulle komma förbi och säga något. Dessutom var intresset hos läsarna var mycket stort. Det var en galen tid, säger Olof Svensson. 

Aftonbladets rubrik samma morgon som avslöjandet kom.

Vad har Januariavtalet betytt för svensk politik?

– Den politiska kartan har helt ritats om fullständigt. Det är en spännande tid att jobba i, säger Pär Karlsson. 

Vad önskar ni er mest av allt just nu?

– Ett dynamittips som leder till nästa avslöjande, säger Olof Svensson.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM