Kina delar ut tv-apparater inför nationaldag

Kristin Groth/TT

Publicerad 2019-09-30

Kinas president Xi Jinping besökte Maos mausoleum på måndagsmorgonen.

Mer än en halv miljon fattiga hushåll i Kina tilldelas tv-apparater inför nationaldagsfirandet, där en gigantisk militärparad står i centrum.

– Man vill visa att Kina är ett starkt och mäktigt land som man kan räkna med på alla sätt, även militärt, säger sinologen Fredrik Fällman om propagandauppvisningen.

Stridsvagnar och robotar kommer att rulla fram på gatorna i Peking under tisdagen, då det är 70 år sedan Folkrepubliken Kina utropades av Mao Zedong och det kommunistiska ledarskiktet. Det blir en av de största militärparaderna landet skådat.

Ledningen vill visa upp styrka för befolkningen och med en stor parad kan den framhäva både president Xi Jinping och militären.

Förberedelserna har pågått i veckor. Delar av huvudstaden har stängts av och många människors vardag har störts på grund av repetitionerna.

Vill ses som fredligt

Men Kina, som just nu befinner sig i handelskrig med USA och försöker hantera omfattande protester i Hongkong, vill också gärna uppfattas som ett fredligt land och framhäva en positiv ekonomisk utveckling.

– Så länge ingen lägger sig i Kinas interna angelägenheter så är allting frid och fröjd. Men mycket talar ju emot det i och med att man moderniserar sin armé och utvecklar nya vapen, säger Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

Under dagen planeras utöver militäruppvisningen en civil parad. 70 000 duvor och lika många ballonger ska släppas innan uppträdanden och fyrverkerishower inleds på Himmelska fridens torg, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AFP.

Propagandauppvisningen direktsänds i tv och radio. Även de som tidigare saknat tv ska kunna följa evenemanget – över 620 000 hushåll har fått en tv inför jubileet, skriver den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Kritik finns det dock inte plats för – bland annat har den populära mikrobloggen Weibo genomfört en särskild "upprensningsinsats" mot "skadlig politisk information" och mot konton eller inlägg som "förvränger partiets eller landets historia", rapporterar brittiska The Guardian.

Hedrade Mao

På måndagen besökte president Xi Jinping revolutionsledaren Mao Zedongs mausoleum vid Himmelska fridens torg. Det är ofta besökt av turister och av allmänheten, men partiledningen kommer oftast dit just vid stora jubileer. Fällman tror att besöket handlar om att göra en koppling till arvet efter landets första president.

– För många människor har Mao någon sorts legitimitet fortfarande. Det är inte hans ideologiska tankar som är det viktiga, utan att han gjorde Kina mer självständigt och mäktigt i relation till andra länder.

I Hongkong, som har varit under kinesiskt styre sedan 1997, fortsätter demokratiaktivister sina protester. Där varnar polisen för att planerade demonstrationer på nationaldagen kan bli farliga, men hur mycket eventuella oroligheter kommer att synas i kinesiska medier är osäkert.

– Allt i medier i Kina kommer säkert att vara hyllande av partiet och staten. Men om det händer något allvarligt i Hongkong kommer man att svärta ned det och säga att det är ligister som "bara vill förstöra vårt fina land", säger Fredrik Fällman.

ANNONS