SD-förslag: Boklån endast till medborgare

TT

Uppdaterad 2019-12-03 | Publicerad 2019-11-29

Personer utan svenskt medborgarskap ska inte få låna böcker på bibliotek, föreslår Sverigedemokraterna, men utländska studenter ska undantas. Arkivbild.

Att kunna låna böcker på bibliotek ska inte vara en självklarhet för personer som saknar svenskt medborgarskap. Det föreslår Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion, rapporterar Biblioteksbladet.

– Om man ser biblioteken som en del av den skattefinansierade välfärden finns det en rimlighet att se vilka grupper som inte är med och solidariskt finansierar systemet och knyta vissa beställningar och utlåningar till medborgarskapet, säger partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson till tidningen.

Utländska studenter, turister och nordiska medborgare skulle, enligt SD:s förslag, få fortsätta att låna böcker. Vad som ska gälla för personer som har uppehållstillstånd och de som kommit till Sverige för att arbeta är än så länge oklart.

– Vi vill se vilka tjänster och vilka tillfällen som kan bli aktuella. Vi vill tillsätta en utredning kring detta, säger Aron Emilsson.

Biblioteket som lokal ska även i fortsättning hållas öppet för alla, anser SD.

Följ ämnen i artikeln