Världens städer diskuterar klimat i Köpenhamn

Anna Karolina Eriksson/TT

Uppdaterad 2019-10-09 | Publicerad 2019-10-08

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm på väg mot Köpenhamn. Arkivbild.

Minskade koldioxidutsläpp står högt på dagordningen när några av världens största städer nu möts i Köpenhamn för att diskutera klimat. Det så kallade C40-mötet väntas bjuda på flera överenskommelser och åtaganden.

Men vad är det värt?

– Städerna har lösningarna, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) som representerar Stockholm i Köpenhamn inför C40-mötet.

Med start onsdag möts nämligen Climate Leadership Group – en sammanslutning av mångmiljonstäder med allt från Dakar till Berlin och New York – som tillsammans försöker visa att man står fast vid sina åtaganden och förhindra klimatförändringar.

Över 90 städer

Borgmästare från över 90 storstäder tar plats på andra sidan Öresund. Under fyra dagar ska nu städerna försöka hitta gemensamma överenskommelser.

– Toppmötet är ett sätt för ledare i världens största städer att anta deklarationer med nya höga ambitioner när det gäller omställning till fossilfria bränslen, till rent vatten och till en bättre avfallshantering och andra frågor som gör att vi minskar koldioxidutsläppen och uppnår Parisavtalets målsättning att minska utsläppen så att den globala uppvärmningen inte överstiger 1,5 grader.

Närmare medborgarna

Det handlar om ambitioner och målsättningar – men inga bindande överenskommelser.

– Inte bindande på det sättet. Men vi har arbetsgrupper som följer upp hur det går parallellt mellan toppmöten, säger Anna König Jerlmyr och fortsätter:

– Det här är ett nätverk som ger effekt på riktigt.

”C40 representerar genom sina medlemmar över 650 miljoner invånare.

Därmed blir det städer, och inte nationalstater, som tar itu med klimatfrågan, om man får tro Anna König Jerlmyr.

– Vi är otåligare och snabbrörligare än nationalstaterna, och närmare medborgarna.

Rättad: En tidigare version innehöll en felsägning i citatet om Parisavtalets målsättning.