Erdogan: Libyen ett lackmustest för Europa

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2020-01-18

Erdogan kräver att EU stödjer GNA i Libyen. Bild från tidigare i veckan.

Dagen före en fredskonferens i Berlin utmanar Turkiets president EU att välja sida i konflikten i Libyen – och varnar för konsekvenserna om så inte sker.

Samtidigt vädjar FN om ett slut för utländsk inblandning.

EU måste ge sitt fulla stöd till den av FN erkända libyska regeringen GNA, skriver president Recep Tayyip Erdogan i en text publicerad av tidningen Politico.

"Om EU inte stödjer GNA-regeringen förråder de sina egna grundvärderingar om demokrati och mänskliga rättigheter", skriver Erdogan.

Texten publiceras dagen före världsledare möts för en fredskonferens om Libyen i Berlin, där förbundskansler Angela Merkel samlar bland andra Erdogan, Rysslands president Vladimir Putin, USA:s inrikesminister Mike Pompeo och Frankrikes president Emmanuel Macron – samt ledarna för de två rivaliserande styrena i Libyen.

Skickar trupper

Tidigare i januari beslutade Turkiet att skicka trupp till stöd för GNA, som leds av Fayez al-Sarraj med säte i Tripoli i västra Libyen. Samtidigt stödjer Ryssland krigsherren Khalifa Haftars styrkor, som inledde en offensiv mot Tripoli i april i fjol, militärt, enligt Reuters.

EU:s officiella hållning är att stödja en fredlig lösning på konflikten i Libyen. Men Erdogan anklagar unionen för att vara alltför splittrad – och pekar bland annat på att Frankrike och Tyskland uppenbarligen har helt olika linjer.

"EU kommer att möta nya problem om den legitima regeringen faller. Terrororganisationer som IS och al-Qaida, som lidit militära förluster i Syrien och Irak, kommer att hitta ny bördig jord för att komma på fötter igen", skriver Erdogan, och tillägger att ett sådant scenario också riskerar att ge upphov till nya flyktingströmmar.

FN avråder inblandning

President Erdogans uppmaning följs av ett varningens finger från FN:s särskilda sändebud för Libyen, Ghassan Salamé, som avråder världsledare från att försöka öka sitt inflytande i det krigshärjade nordafrikanska landet.

– Utländsk inblandning kan ge temporär lindring, men Libyen behöver få ett slut på sådan inblandning. Det är ett av målen för konferensen, säger Salamé till nyhetsbyrån AFP.