Vittne ljög efter mordförsök – döms till fängelse

Publicerad 2020-02-03

Knappt fyra år efter mordförsöket döms nu även ett av vittnena till fängelse.

Kvinnan berättade först detaljerat om mordförsöket, men när hon kallades till att vittna sa hon att hon inte kom ihåg någonting.

Malmö tingsrätt menar att hon på så vis ljugit och undanhållit sanningen.

Nu döms kvinnan till fängelse för mened.

I maj 2016 inträffade ett mordförsök på Rosengård, då en man sköts i buken och fick livshotande skador. Senare samma år kunde två bröder dömas till tio års fängelse för mordförsök.

Mordförsöket har nu renderat i ytterligare en fängelsedom.

En 25-årig kvinna har nämligen dömts för mened i Malmö tingsrätt.

Hävdade blackout

Kvinnan hade tidigare haft en nära relation till mannen som blev utsatt för mordförsök och enligt honom besökte han själv männen på Rosengård då han visste att kvinnan hade kontakt med en man nära de bägge bröderna.

När kvinnan togs in för vittnesförhör sommaren 2016 sa hon att hon inte kom ihåg eller inte visste vad som hade sagts om skjutningen eller männens kontakt med varandra. Uppgifter som gick emot dem detaljerade hon lämnat vid förundersökningen.

Enligt den 25-åriga kvinnan berodde hennes svar vid vittnesmålet på att hon kände sig stressad och fick en blackout i samband med att hon skulle vittna, vilket gjort att hon inte kom ihåg någonting om bakgrunden.

Fyra månader i fängelse

Vittnesuppgifter från förhörsledaren gör dock gällande att kvinnan innan hon kallats till rättssalen ångrat sig och sagt att hon skulle säga att hon inte kom ihåg någonting.

Malmö tingsrätt menar att det därmed är styrkt att hon förtigit sanningen vid sitt vittnesförhör samt ljugit om att hon inte kom ihåg någonting. Kvinnan ska dessutom ha varit medveten om att hennes vittnesmål skulle kunna bli betydelsefullt för domens utfall.

Tingsrätten menar därför att kvinnan gjort sig skyldig till mened och dömer henne till fyra månaders fängelse.

Följ ämnen i artikeln