De är Victorias viktigaste vänner – kronprinsessans hemliga nätverk

NYHETER

14 juli fyller kronprinsessan Victoria 40 och i år blir det extra festligt partaj med vänner, släktingar och kungliga kollegor.

Men vilka är egentligen hennes bästa vänner och vilka är de två prinsarna som får höra alla hennes hemligheter?

Vi har kartlagt kronprinsessans nätverk.

KUNGLIGA KOLLEGORNA

Victoria betraktar kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon av Norge som sina bröder. De har mer eller mindre vuxit upp tillsammans, är släkt och har faktiskt skrivit en bok tillsammans: Tre tronföljare i Arktis. De delar intresset för miljö och hållbarhet och trots hektiska scheman ser de till att hålla regelbunden kontakt. Dessa två prinsar delar Victoria sitt innersta med, de om någon vet hur det är att växa upp som blivande regenter.

Kung Willem-Alexander

50, Nederländerna
Gudfar till Estelle och en av de regenter i Europa som står närmast Victoria. De är dessutom släkt på långt håll. Kungen avslöjade nyligen att han i över 20 år jobbat som andrepilot för KLM i största hemlighet. Enligt Willem-Alexander har det varit ett sätt för honom att glömma bort det kungliga ansvaret för en stund.

Han är gift med drottning Máxima, 46, och de har barnen Catarina-Amalia, 13, Alexi, 12, och Ariane, 10.

Prinsessan Märtha Louise

45, Norge
Ifrågasatt prinsessa, mest på grund av att hon startat en änglaskola och säger sig kunna prata med andar. Hon har företaget Astarte Education tillsammans med en väninna. Märtha Louise var tidigare gift med författaren och konstnären Ari Behn, 44. I dag målar han tavlor med kungliga motiv som till exempel prinsessor med avhuggna armar. Märtha och Ari har barnen Maud Angelica, 14, Leah Isadora, 12 och Emma Tallulah, 7.

Kronprinsessan Mette-Marit

43, Norge
Gift med Haakon och har barnen Ingrid Alexandra, 13, och Sverre Magnus, 11,

samt en son sedan tidigare, Marius Borg Høiby, 20. Bor på Skaugum i Askers kommun. Vet hur det är att komma in som ”vanlig” i kungafamiljen och var ett stort stöd för prins Daniel inför hans steg in i vår svenska kungafamilj. Trots sin bakgrund med fest och droger är hon idag en av Norges mest populära kungligheter. Har en master i ledarskap. Engagerar sig i hiv- och aidsfrågor. Älskar båtlivet på sommaren och skidsemestrar gärna på vintern.

Kronprinsessan Mary

45, Danmark

Gift med Frederik och har barnen Christian, 11, Isabella, 10 och tvillingarna Josephine och Vincent, 6. Bor i Kancellihuset på Fredensborg Slott i Fredensborg och i Frederik VIII:s Palats på Amalienborg i Köpenhamn. Kommer ursprungligen från Australien. Har examen i handel, juridik och marknadsföring. Utses gång på gång till mest välklädda prinsessan i undersökningar och engagerar sig gärna i danskt mode, men delar även Victorias engagemang för sjuka barn, samt barn med en funktionsnedsättning.

Kronprins Haakon

43, Norge

Är förutom miljöfrågor även intresserad av näringsliv och innovationer. Älskar skidåkning, vattensporter och att gå på tur. Gärna med familjens hundar Muffins Kråkebolle och Milly Kakao som är av rasen labradoodle, en korsning mellan labrador och pudel.

Kronprins Frederik

49, Danmark

Sportig prins som gärna semestrar i Alperna och hellre väljer vattenskidorna framför att ligga still och sola på stranden. Har utmanat danskarna på ett maraton i fem städer på sin 50-årsdag nästa år.

Victoria tar studenten och många av hennes väninnor har hon kvar sedan dess.
Victoria tar studenten och många av hennes väninnor har hon kvar sedan dess.

JÄRNGÄNGET

De här tjejerna har känt kronprinsessan sedan de gick i skolan tillsammans. Lojaliteten är stark och ingen säger ett pip om Victoria till någon utanför gänget. Flera av dem är barn till kungaparets goda vänner så vänskapen har med andra ord gått i arv.

Caroline Nilsson, 39

Carolines mamma Agneta Kreuger och hennes bortgångne pappa Björn är och var mycket nära vänner med kungaparet. Är smyckesdesigner och har det egna märket Kreuger Jewellery, Victoria ses ofta bära hennes örhängen och halsband.

Gift med Jesper Nilsson, 40 och de har barnen Léonie, 7 och Chloé, 9, Victoria är gudmor till äldsta dottern.

Caroline Dinkelspiel, 40

Har läst juridik och jobbat som inköpare på TV4. Åkte med till USA och stöttade när Victoria drabbades av ätstörningar. Victoria var brudtärna när Caroline gifte sig med Peder Dinkelspiel, 45, i Stockholm 2003. Bor på Östermalm med sin man Peder Dinkelspiel vars mamma Louise tidigare var Victorias studievägledare. Caroline och Peder har barnen Alexander, 6, Nikolai, 3 och Philip som föddes i maj i år.

Anna Jussil Broms, 39

Advokat som främst är inriktad på kommersiella avtal när det gäller IT, teknologi, immateriella rättigheter, medier, franchise och distribution. Är gift med Michael Broms, 46, som är son till kungaparets goda vänner Axel och Catherine Broms. Catherine jobbade tidigare vid hovets informationsavdelning. Anna och Michael har barnen Love, 9, Elsa 6 och Siri som föddes i maj.

Josephine Zapata Génetay, 40

Guddotter till Silvia och har känt Victoria hela livet. Journalist och teaterproducent. Har bott i New York och Colombia. Grundade välgörenhetsorganisationen Youth for youth 2008, har tidigare varit engagerad i drottningens stiftelser Childhood och Mentor. Gift med Anderson Zapata och de har sonen Léon, 2.

Leonie Persson, 40

Leonie har pluggat design på Parsons i New York. Har företaget Leonie Persson interiör AB som bland annat sysslar med att äga, utveckla och inreda fast egendom. Bor på Östermalm och har sommarhus i skärgården. Gift med H&M:s vd Karl Johan Persson som även han är en mycket nära vän till kronprinsessan. De båda familjerna umgås så ofta de kan, men eftersom alla är mycket upptagna så blir det mest sommarsemestrar, favoritresmålet är franska Rivieran. Leonie och Karl Johan har barnen Ian, 13, och Philippa, 8, och Fred, snart tre år.

Andrea Brodin, 40

Barndomsvän till Victoria. Hennes föräldrar ”Putzi” och ”Jeje” Brodin är vänner till kungaparet. Driver inredningsföretaget By Andrea. Träffade sin nuvarande sambo Cedric Notz, 42, på prinsessan Madeleines bröllop, han är nära vän till Chris O’Neill. Med sin exman Niclas Engsäll har hon barnen Diana, 10 och Ivar, 8. Victoria är gudmor till Diana. Med Cedric fick hon nyligen dottern Isabella. Bor på Lidingö.

Martina Bonde, 40

Är marknadsekonom och arbetar på Arvid Waerners begravningsbyrå och har ett redovisningsföretag som heter CQH Consulting.

Bor på Östermalm tillsammans med sin man Karl Liska, 33 och dottern Antonia, 11. Victoria besökte ofta Martinas familjs herrgård Munkaskog när hon och dåvarande pojkvännen Daniel Collert ville fly från offentligheten.

VICTORIAS MENTORER OCH FÖREBILDER

Kungen och drottningen

Föräldrarnas strategi var att Victoria skulle få en så normal uppväxt som möjligt, men ändå tidigt slussas in i det officiella livet så att hon skulle få en naturlig relation till offentligheten. Victoria har berättat att hon som liten tyckte att det var fånigt och pinsamt att vinka till folk. Men när drottningen förklarade att det var ett sätt att säga ”Hej, kul att du är här”, kändes det lättare. I dag är det helt andra frågor som de diskuterar. Kungen och drottningen finns som rådgivare för stort och smått.

– Jag ser mina föräldrar i deras outtröttliga arbete och med vilken glädje de gör det, med ett aldrig sinande intresse. Jag hoppas att jag kan få känna samma glädje som de gör när jag är i deras ålder, sa Victoria nyligen i en intervju med TT.

Elisabeth Tarras-Wahlberg

Elisabeth jobbade vid hovets informationsavdelning i många år innan hon blev avdelningens chef. Hon hjälpte Victoria att hitta ett bra sätt att möta medierna och blev sedan hovmarskalk och chef över kronprinsessans hovstat. I jobbet blev hon en ständig följeslagare på Victorias många resor och uppdrag.

Karolin A. Johansson

I dag är det Karolin som tagit Elisabeths plats som kronprinsessans närmaste medarbetare. Hon är hovintendent och chef för kronprinsessans hovstat. Hon ansvarar för all planering och genomförande av Victorias officiella uppdrag. Hon har tidigare varit anställd som pressekreterare hos dåvarande minister Lena Adelsohn Liljeroth.

Alice Trolle-Wachtmeister

Började jobbade vid hovet på 70-talet som statsfru och senare överhovmästarinna. Var med och byggde upp drottning Silvias hovstat och var god vän och mentor till både Silvia och Victoria. Kungafamiljen satte stort värde på hennes lojalitet, kunskap och stöd. Hon avled den 26 juni i år, 91 år gammal.

Drottning Ingrid

När Victoria får frågan vem hon ser som sin förebild nämner hon gärna drottning Ingrid av Danmark, kungens faster. Hon var från början svensk prinsessa men blev drottning av Danmark när hon gifte sig med Fredrik IX. Hon tog sig an Silvia när hon var ny och osäker flickvän till kungen. Och när Victoria behövde stöd fanns hon också där för henne och svarade gärna på alla typer av frågor som handlade om den kungliga rollen. Ingrid dog i november 2000.