Två vargar fällda i Skåne

Publicerad 2023-10-15

Skånsk varg fotograferad 2021 med viltkamera.

Två vargar har skjutits på Linderödsåsen i Skåne.

Vargarna sköts under lördagen efter att de attackerat jakthundar.

– Man kan tycka att det är anmärkningsvärt att två vargar skjutits för att freda jakthundar på samma dag, men vi behandlar det som två skilda ärenden, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Vargarna fälldes enligt paragraf 28 i jaktförordningen, som ger rätt att skydda tamdjur vid angrepp från rovdjur.

– Det är första gången paragraf 28 används för att skydda jakthund i Skåne. Man kan tycka att det är anmärkningsvärt att två vargar skjutits för att freda jakthundar på samma dag, men vi behandlar det som två skilda ärenden, säger Cajsa Söder.

Två skjutna under samma jakt

Vargarna sköts under samma jakt då de uppsökt jakthundar. Länsstyrelsen har undersökt vargarna och bedömer att jägarna har agerat rätt.

– Vi var på plats i fyra timmar och gjorde en grundlig genomgång. Bedömningen vi gjort är att skyttarna i båda fallen vidtagit åtgärder för att undvika skada eller angrepp på sitt tamdjur, säger Tom Espgård, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Under genomgången gick Länsstyrelsen igenom hundars GPS-loggar och intervjuade skyttarna.

”Finns fler i området”

Trots att två vargar skjutits finns det fortfarande varg kvar runt Linderödsåsen.

– Det finns fler i området, vi gör en årlig inventering och under förra året kunde vi konstatera att där fanns en familjegrupp. Nästa inventering påbörjas nu i oktober, säger Tom Espgård.

Vargarna som sköts var båda hanar och ska nu föras till statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Det är för forskning och sammanställning. Där samlar de information om den svenska vargstammen, säger Tom Espgård.

En vargunge fotad på Linderödsåsen i maj 2002.

Skett attacker tidigare

Tidigare i oktober attackerads flera får på Linderödsåsen. Det var det tredje vargangreppet i området sedan i juli. Då meddelade Länsstyrelsen att det kunde bli aktuellt med skyddsjakt vid fler angrepp.

– Vi sammankopplar inte dessa händelserna med gårdagens. Vid de andra två angreppen är det tiken som har attackerat, säger Tom Espgård.

Då vargarna igår sköts enligt paragraf 28, räknas de inte som grund för skyddsjakt, enligt Tom Espgård.

Efter attacken mot fåren tidigare oktober meddelade Länsstyrelsen att det kunde bli svårt med skyddsjakt i området, då det finns flera vargar.

– Genom att sätta in hundar direkt vid ett eventuellt fjärde angrepp kan vi rikta in skyddsjakten in på den skadegörande individen, sade Emelie Nilsson. 

Följ ämnen i artikeln