Polis skadad i Jönköping – gärningsman skjuten

Uppdaterad 2024-03-10 | Publicerad 2024-01-07

En polis har attackerats av en gärningsperson i Jönköping.

Enligt TV4 användes någon typ av svärd vid dådet.

– En av våra poliser har gått till jobbet i morse och vi vet inte i nuläget om han kommer hem igen, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst.

Polisen larmades vid 12-tiden under söndagen till ett bostadsområde i Jönköping för att kontrollera en man i 35-årsåldern som agerat upprört. Mannen gick även runt med ett vasst tillhygge och ett vapen.

Enligt TV4 rör det sig om någon typ av svärd.

– Det är boende i området som larmar när mannen börjar skrika. Vi kommer dit i samband med att han lämnar sin bostad och går upp mot ett skogsområde, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson.

När polisen sökte kontakt med honom uppstod tumult. Gärningsmannen gick sedan till attack med det vassa tillhygget mot en av poliserna. Polisens kollega avlossade då sitt tjänstevapen och träffade den misstänkte gärningsmannen.

Både den skadade polisen och gärningsmannen fördes därefter till sjukhus. Enligt Region Jönköping har polisen, en man i 20–29-årsåldern, livshotande skador. Den andra mannen har allvarliga skador, enligt regionen.

– Som jag förstått det har polisen skadats av gärningsmannen. Den andra polisen, som avlossat sitt tjänstevapen, träffade gärningsmannen och ingen annan, säger Angelica Israelsson Silfver.

Rikspolischefen: ”Våra tankar går till kollegan, anhöriga och våra övriga kollegor”

”Vet inte om han kommer hem”

På söndagskvällen är polismannens skadeläge fortfarande oklart.

– Våra tankar går till kollegan, anhöriga och våra övriga kollegor, säger rikspolischef Petra Lundh och biträdande rikspolischef Stefan Hector, i ett pressmeddelande.

Kristoffer Axell, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden, fördömer attacken mot sin kollega.

– Det här är en väldigt allvarlig situation och vi är många som känner oss påverkade av vad som har hänt. Det är en kollega som kämpar för sitt liv efter att ha blivit attackerad när han utför sitt samhällsviktiga arbete, säger Kristoffer Axell.

Även Malena Grann, chef för polisregion Öst, kommenterar händelsen.

– En av våra poliser har gått till jobbet i morse och vi vet inte i nuläget om han kommer hem igen. Våld mot våra medarbetare är helt oacceptabelt. Vi kommer kraftsamla för att hantera det inträffade tillsammans i regionen, säger hon.

Genomfört husrannsakan

En husrannsakan har gjorts mot den misstänktes bostad. Polisen meddelar också att förundersökningen även omfattar grovt vapenbrott, som syftar på det vassa tillhygget och vapnet som hittades på mannen.

– Vi är i slutfasen av den tekniska undersökningen och drönare och hundar har sökt av för att se om gärningspersonen tappat något ytterligare, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen.

Polisen har genomfört en husrannsakan i den misstänktes bostad.

Hörde flera skott

Ett vittne till Aftonbladet säger att det var en kaotisk situation.

– Jag hörde att det small, det var typ åtta till tio smällar. Sen såg jag hur polisen slängde sig över en annan person.

Området i skogen har spärrats av och polisen uppger att det inte finns någon fara för allmänheten.

Gärningsmannen misstänks för mordförsök. En förundersökning om tjänstefel har också inletts enligt rutin när en polis har avlossat sitt tjänstevapen.

– Det behöver inte betyda att en polis gjort något fel. Vapen och magasin kommer tas i beslag från den polis som skjutit sen kommer en särskild åklagare titta på ärendet, säger Israelsson Silfver.

Ett annat vittne säger till Aftonbladet hur hen hörde polisen skrika.

– Det var några poliser som jagade personen och sen hörde man att de skrek släpp kniven, släpp kniven.

Vittnet själv såg inte skjutningen men hörde den.

– Det var först ett skott och sen sju till åtta till.

Polis på plats i Jönköping.

Följ ämnen i artikeln