Fyra yrkesförarutbildningar stoppas

TT

Publicerad 2024-01-09

Brister i utbildningen av lastbilschaufförer och andra yrkesförare riskerar trafiksäkerheten, enligt Transportstyrelsen. Arkivbild.

Fyra yrkesförarutbildningar får sina tillstånd återkallade på grund av kvalitetsbrister, meddelar Transportstyrelsen. Myndigheten tänker nu göra en större granskning av branschen.

”Utbildningarna lever inte upp till de krav som finns. Det riskerar att få konsekvenser för förarna – i förlängningen handlar det om både säkerheten i arbetslivet och trafiksäkerheten i stort”, säger inspektör Jussi Ståhl på Transportstyrelsens hemsida.

De fyra tillstånden – som gäller en grundutbildning och tre fall av fortbildning av yrkesförare – återkallas efter tillsyn under 2023.

Enligt Transportstyrelsen är inte de fyra utbildarna tillräckligt insatta i de krav som ställs på yrkesförarutbildning. Bland annat saknas dokumentation som visar vad eleverna fått för ämneskunskaper och körträning.

”Vi ser mycket allvarligt på det och har därför beslutat om att återkalla tillstånden”, säger Jussi Ståhl.

I en vidare granskning av branschen ska Transportstyrelsen undersöka runt tio procent av alla tillståndshavare. Fokus ska ligga på utbildare som bedriver fortbildning inom yrkesförarkompetens.

Följ ämnen i artikeln