Polisens sista ord: ”En kvinnlig gärningsman”

Privatspanarna hittade okänt spår – polisen återupptar utredningen

Publicerad 2023-09-24

Christina Olofsson blev 46 år gammal. Hon levde ensam, gillade att resa och var engagerad i Amnesty.

Polisen återupptar utredningen av hotellmordet i Visby, efter att nya uppgifter kommit fram i den populära podden Kalla fall.

I podden avslöjades nyligen ett tidigare okänt spår efter Christina Olofssons mördare.

Ett spår som kan peka mot en kvinnlig mördare.

Receptionisten Christina Olofsson, 46, blev ihjälslagen på sin arbetsplats på Wisby Hotell en decembernatt 1996.

Polisens jakt på hennes mördare har varit resultatlös.

Nu har två privatpersoner engagerat sig i fallet. Läkaren Urban Gärdek och läraren Tobias von Braun ägnar sin fritid åt att försöka lösa gamla kalla kriminalfall.

Männen bakom podden ”Kalla fall”, Urban Gärdek och Tobias von Braun.

Tillsammans driver de den podden Kalla fall. De tar med sina lyssnare i sin jakt på svaren på gåtor som gäckat polisen i årtionden.

Ett bortglömt anteckningsblock

När de i våras började sända sin poddserie om hotellmordet i Visby blev de kontaktade av anhöriga till Tommy Löfqvist. Han jobbade i många år som tekniker vid Gotlandspolisen och var engagerad i mordet på Christina Olofsson fram till sin död 2005.

– Under den sista perioden i livet kunde Tommy Löfqvist inte längre prata. Han kommunicerade med hjälp av ett anteckningsblock. Det här anteckningsblocket hade de fortfarande kvar. Så jag åkte hem till dem och de visade upp det. Då hittade vi faktiskt en del anteckningar som handlade om mordet på Wisby hotell. Där fanns det bland annat uppgifter som vi aldrig hört talat om tidigare, uppgifter som var väldigt fascinerande, säger Urban Gärdek till podden Aftonbladet Krim.

Tommy Löfqvists anteckningar om puderspåret.

I den döde polisens anteckningar står att SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) hade hittat puder på mordoffrets armveck.

Och han spekulerar om det rörde sig som kvinnlig gärningsperson.

– Det verkar också som att man har diskuterat det här med en kollega för att han har skrivit ”Bjuda på kaffe?” som att han vill bjuda honom på kaffe och sedan har han skrivit om att man hittat det här pudret.

Tror hon slogs för sitt liv

Gärdek och von Braun tolkar pudret som spår av något slags handgemäng, att Christina försökt värja sig och att puder från gärningspersonen då smetats av på henne.

– Det står ”armveck” Och så som vi har tolkat det så måste det vara på kläderna eftersom det är pass långt efter mordet som han skriver att man har hittat det. Kroppen har ju varit borta då, men kläderna finns kvar, säger Tobias von Braun.

Ett DNA-spår i ärendet kommer från en man. Polisen har också varit tydlig med att man tror att det var fler än en person inblandade i mordet.

– Det kan vara så att en kvinna har varit med på platsen, säger Urban Gärdek.

Utredningen tas upp igen

Efter att de nya uppgifterna kommit fram kommer polisen och åklagaren Susanne Wihlborg nu att återuppta mordutredningen, skriver magasinet Horisont.

De senaste åren har polisen inte arbetat aktivt med fallet. Men efter publiceringarna i Kalla fall tar utredarna nya tag.

– Vi har ännu beslagtaget material som inte är undersökt, och det finns fler personer som vi ska topsa. Dessutom utvecklas hela tiden sätten att ta fram DNA och det gör det väldigt intressant, säger Susanne Wihlborg till Horisont.

Aftonbladet har sökt Susanne Wihlborg.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om det olösta hotellmordet i Visby.

Polisen tror att mordet Wisby Hotell var ett inbrott som spårade ur.

Följ ämnen i artikeln