Varningen: Skyfall mitt i firandet

Publicerad 2023-06-23

En varning har utfärdats för stora mängder regn i Norrbotten och Västerbotten under fredagen.

Mitt under midsommarfirandet kan det bli ”skyfallsliknande regn” och källare riskerar att svämmas över.

– Det kan lokalt bli stora nederbördsmängder, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se

I stora delar av Norrland kan midsommarfirandet kantas av skyfall. Framtill klockan 18 under midsommarafton har SMHI utfärdat en gul varning för regn.

– Ett regnområde stäcker sig från Lapplandsfjällen mot kusten norr om Skellefteå. Det kan lokalt ge stora nederbördsmängder.  Södra Norrland får mer molnighet och lättare regn över fjällen, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.se.

Lokalt kan upp emot 90 millimeter regn förekomma och det varnas även för åska i stora delar av Norrbotten och nordligare delar av Västerbotten.

Risk för översvämmningar

Risken finns att källare, dagvattensystem och viadukter kan komma att översvämmas, vilket också kan komma att påverka trafiken.

I fjällen har även en orange varning utfärdats för höga flöden. Rautasälven och Kaitumälven riskerar att översvämmas pågrund av regn i kombinationen med snösmältning.

Soligt i stora delar av landet

I resten av landet ser midsommarvädret ut att bli soligt.

– Solen skiner i Svealand och större delen av Götaland, med undantag för östa delarna av Svealand som under eftermiddagen kan få lättare regn. Temperaturer ligger på 20-25 grader och varmast väntas det bli i Värmland och Östergötland med temperaturer på upp mot 26 grader, säger Hanna Winge.

Midsommardagen ser även ut att bli solig i stora delar av landet. I de inre delarna av Götaland kan det förekomma lite regn och även i norra Norrland.