Polispatrull beskjuten – två personer gripna

Uppdaterad 2023-08-14 | Publicerad 2023-08-12

Två män har gripits misstänkta för skjutningen mot en polispatrull i Östersund.

Männen var på flykt under natten mot söndagen innan de greps på två olika platser efter flera timmars intensivt sökande.

Flyktbilen har hittats dumpad på en riksväg och tagits i beslag.

– Det sköts under färden från båda håll, säger lokalpolisområdeschefen August Knutsson.

Vid 21-tiden på lördagen blev en polispatrull beskjuten när den skulle kontrollera en personbil i Östersund. Ingen av polismännen skadades fysiskt, men en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott är inledd.

Bilen flydde i hög hastighet norrut på E45 och polisen tog upp jakten. En massiv sökinsats pågick under hela natten och morgonen i Östersunds-trakten.

Under söndagsförmiddagen uppgav polisen att två män har gripits på olika platser, den bil som männen färdades i har även tagits i beslag. Den hittades dumpad på en riksväg väster om Östersund.

Männen anhölls av åklagare.

Sköt mot varandra under jakten

Bilen ska ha stannats för en rutinkontroll och körde då från platsen. När polisen började följa efter bilen avlossade gärningsmännen skotten.

– Någon gång under den färden ansluter en annan polispatrull till förföljandet och beskjuter fordonet. Men ingen blev skadad, om fordonet har tagit skada vet vi inte. Det är taget i beslag och ska undersökas, säger August Knutsson, lokalpolisområdeschef i Jämtland och Härjedalen.

Enligt polisen ska gärningsmännen ha blivit beskjutna kort efter att de öppnade eld mot poliserna.

Greps på olika platser

De misstänkta gärningsmännen greps på två olika platser och vid olika tider.

– Jag har inte den exakta tidpunkten för gripandena, men en av dem greps under natten och den andra på förmiddagen, säger August Knutsson.

Gripandena skedde norr om Östersund kring samhället Lit. Exakt hur gripandena gick till vill polisen inte gå in på i nuläget.

– Vi har haft mycket resurser igång i terrängen och längs vägarna, med anledning av det och hjälp från allmänheten har vi kommit till gripandena, säger August Knutsson.

Under pågående jakt varnade polisen allmänheten. Vid lunchtid på söndagen gick polisen ut och sa att faran var över.

– Vi har gripit och anhålligt två personer och bedömer att det inte finns någon fara för allmänheten. Men det är klart det kan komma andra gripanden i framtiden, säger August Knutsson.

Poliser som besköts ska under omständigheterna må bra.

– De är väl omhändertagna enligt våra interna rutiner, de är inte fysiskt skadade, men får det stöd de behöver. Det har de fått från och med i natt tills det att det inte behövs längre, säger August Knutsson.

”Ett angrepp på hela samhället”

Under eftermiddagen kommenterade även rikspolischefen Anders Thornberg ärendet.

– Jag ser allvarligt på det inträffade. En attack mot polisen är ett angrepp på hela samhället. Gripandena skedde tack vare gott polisarbete och utredningsarbetet fortsätter med full kraft, säger Anders Thornberg.

”Lät som automatvapen”

Flera personer uppmärksammade skottlossningen på lördagskvällen.

– Jag hörde först två smällar, sedan kom det sju-åtta smällar till. Det lät som automateld. Det var polissirener hela tiden, säger ett vittne till Aftonbladet.

Även ett vittne som Östersunds-Posten intervjuat uppfattade skotten som automateld.

– Jag hörde massa sirener och ljud och strax efter sirenerna lät det ungefär som när en bil baktänder. Men sedan kom det många snabba smällar inpå varandra, kanske tre-fyra stycken. Det lät som en beskjutning från två håll. Och så lät det som skott från ett automatvapen blandat med lite långsammare pistolskott, sa vittnet till tidningen.

– Det var kanske tio stycken snabba skott och tre-fyra långsamma, efter 30 sekunder kom det två pistolskott till sen blev det helt knäpptyst.