Nya uppgifter: Branden i mardrömsfängelset var iscensatt

Publicerad 2022-10-21

Branden i det ökända fängelset kan ha anlagts av den iranska regimen.

Kravallpolis besköt fångarna under ledning av en överste.

– Jag kommer att få era mödrar att sörja er död. Er dödsdag har kommit, skrek han enligt Amnesty.

Följ ämnen
Iran

Branden i det ökända Evinfängelset i Teheran i lördags kan ha varit iscensatt av den iranska regimen. Det skriver Reuters som talat med flera källor inuti fängelset. Regimen tillbakavisar anklagelserna.

Två dagar innan branden bröt ut började en grupp kravallpoliser patrullera korridorerna samtidigt som de skrek ”Gud är störst” och slog sina batonger i celldörrarna.

Till slut började några fångar skrika det slagord som hörts på många platser runt om Iran de senaste månaderna som svar: ”Död åt Khomeini”.

Att fångarna började svara tillbaka ledde till att polisen gjorde allt för att trycka ned protesterna.

Situationen eskalerade snabbt. Enligt Amnesty ska fångar ha hört skottlossning från en avdelning i fängelset och försökt ta sig dit för att hjälpa till. Framför allt fångar från ”avdelning 8” – där främst regimkritiker sitter fängslade – har försökt komma till undsättning.

Förödelsen inne på Evinfängelset efter upploppet.

Det har i sin tur gjort att vakter och poliser börjat skjuta tårgas och skarp ammunition mot hundratals fångar i ”avdelning 8”. Ledda av en överste som ropade:

– Jag kommer att få era mödrar att sörja er död. Er dödsdag har kommit.

Historien om branden har flera versioner

Hur branden har uppstått är fortfarande oklart och regimen har ändrat historien flera gånger de senaste dagarna.

Först uppstod branden i en systuga i fängelset när ett par fångar började bråka, men den versionen ändrades när det framkom att den är stängd på kvällen, när branden startade.

Bilder från fängelset i Teheran spreds på social medier.

Sen var det fångar som satt eld på några filtar för att orsaka kaos och kunna fly, vilket gjorde att iranska myndigheter var tvungna att ingripa. Enligt Irans chefsdomare Gholamhossein Mohseni Ejei var de som startat branden ”agenter för fienden”.

Slänger brännbar vätska på branden

Men enligt Amnesty finns videoklipp med civilklädda män på fängelsets tak som slänger brännbar vätska på branden. Något som är vanligt att iranska säkerhetstjänsten använder i sina operationer.

Oavsett hur branden har uppstått så har den lett till många döda och skadade. Enligt officiella iranska källor dog åtta personer och 61 skadades, men flera källor som Reuters talat med säger att dödstalet antagligen är mycket högre och att det handlar om hundratals skadade.

En satellitbild över fängelseområdet.

Anoosheh Ashoori, som suttit fängslad i flera år i fängelset anklagad för spioneri säger till BBC:

– Vi brukade kalla det för helvetets dal. Så du kan tänka dig att situationen där är väldigt mörk. Det finns ingen sjukvård. De bor med sänglöss, kackerlackor, råttor, allt du kan tänka dig.

Den situationen har knappats förbättrats de senaste dagarna.