Beslut klubbas om ersättning vid biverkningar

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2021-01-14

Staten garanterar ersättning till alla som drabbas av biverkningar efter vaccinering mot covid-19, även om vaccinet inte ingår i läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.

Alla som vaccineras mot covid-19 i Sverige garanteras ersättning vid eventuella biverkningar, oavsett om vaccinet ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Det beslutar regeringen vid ett extrainsatt regeringssammanträde under torsdagen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

Bakgrunden är att det amerikanska företaget Moderna, vars vaccin godkänts inom EU, inte ingår i den svenska läkemedelsförsäkringen.

– Jag vill understryka att vi inte gör detta för att vi är särskilt oroliga för just detta vaccin. Det handlar om att vi vill kunna använda alla de vaccin som vi har avtalat med och som uppfyller kraven på godkännande, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutet innebär att Kammarkollegiet får i uppdrag att via Läkemedelsförsäkringen teckna överenskommelse om skadereglering och ersättning. Personer som drabbas av biverkningar ska i vanlig ordning vända sig till sjukvården, för att få hjälp med bedömning och fortsatt hantering.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln