Moderat kommunalråd anhållen för grov kvinnofridskränkning

Publicerad 2019-11-08

Ett moderat kommunalråd anhölls under torsdagskvällen, misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Han greps utanför en idrottsanläggning i södra Sverige klockan 19.07.

Enligt uppgift till Aftonbladet är brottsoffret en närstående kvinna som har fått vård på sjukhus.

Mannen är kommunalråd och M-topp i en kommun i södra Sverige. Han har tidigare varit inblandad i lokala kontroverser som fått uppmärksamhet nationellt.

På torsdagskvällen anhölls kommunalrådet av åklagare, misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

– En man är frihetsberövad och misstänks på sannolika skäl. Anhållandet skedde nu sent på kvällen, säger Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens pressjour.

– Jag vill inte gå in på några mer detaljer kring utredningsåtgärder eller hur han ställer sig till misstankarna.

Greps på kvällen

Mannen greps utanför en idrottsanläggning i kommunen, bekräftar polisen.

– Vi har gripit en person klockan 19.07 på torsdagen. Han var anhållen i sin frånvaro, säger vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Brottsoffret i den pågående förundersökningen är enligt uppgift till Aftonbladet en kvinna i nära relation till kommunalrådet. Efter en våldshandling för några dagar sedan fördes hon till sjukhus, men enligt flera källor med insyn i ärendet sträcker sig brottsmisstankarna mot mannen flera år bakåt i tiden.

Grov kvinnofridskränkning infördes i brottsbalken 1998 som en del i kvinnofridsreformen. Brottsrubriceringen avser en serie enskilda händelser där en man utsätter en kvinna i nära relation för exempelvis misshandel, hot och kränkningar. Straffvärdet är högre än om de enskilda gärningarna bedömts var för sig – påföljden är som lägst fängelse i nio månader och som högst i sex år.

Aftonbladet har sökt företrädare för Moderaterna både lokalt och nationellt.