Därför hanterar de nordiska länderna coronan olika

”I Danmark satte man bara in nödpassning för de barn som behövde det, det var inte så svårt”

Uppdaterad 2020-03-20 | Publicerad 2020-03-19

I Danmark, Norge och Finland: Stängda gränser, skolor och igenbommade restauranger och butiker.

I Sverige: Tips om handhygien och förenklade sjukskrivningsregler.

De fyra nordiska grannarna angriper coronapandemin på radikalt olika sätt.

– Det är väldigt anmärkningsvärt att politikerna inte tagit täten i Sverige, säger statsvetaren Drude Dahlerup.

De nordiska länderna har antagit olika strategier för att minska smittspridningen och hantera människors oro för coronaviruset. Det har delvis att göra med var i smittspridningen länderna är. Sverige ligger några dagar efter Norge och Danmark i antal smittade och svårt sjuka i förhållande till befolkningen.

Men våra sätt att attackera viruset visar också våra olikheter. I Sverige aktar politikerna sig för att lägga sig i myndigheternas arbete för mycket och utöva ministerstyre. Det menar Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– I Sverige är det experterna och Folkhälsomyndigheten som styr. Om de säger att man inte ska stänga skolor så säger skolministern också det. De pratar om att det blir kaos om man stänger skolor, i Danmark satte man in nödpassning för de barn som behövde det, det var inte så svårt, säger Dahlerup som bor i ett till stora delar nedstängt Köpenhamn.

Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm på söndagen. Från klockan 12.00 på lördagen har Danmark stängda gränser. Alla som inte uppfyller villkoren för att komma in i Danmark leds tillbaka direkt till Lernacken - antingen i eget fordon eller i buss.

I Danmark och Norge var det i stället politikerna som tidigt gick ut och frontade coronakrisen.

– Alla förväntar sig att statsministern ska bli en samlande figur i en kris och det har vi fått i Danmark. Folk sluter upp kring det regeringen gör, säger Drude Dahlerup.

Men det finns också en risk när politiker tar täten. Att de i sin vilja att visa handlingskraft fattar symboliska beslut med små effekter. Inget tyder till exempel på att stängda gränser stoppar smittspridningen, är smittskyddsexperter överens om.

En tom uteservering vid Holmsbu Spa Hotell i Norge.

Statsepidemiolog Anders Tegnells linje är att förbud måste komma vid rätt tidpunkt för att få effekt, eftersom att folk helt enkelt slutar bry sig och bryter mot dem annars. Enligt honom leder skolstängningar till att riskgruppen äldre blir mer utsatta eftersom att de då tar hand om sina barnbarn.

Och där har den svenske coronakrisens frontfigur rätt, säger Drude Dahlerup.

– Ja man ser här i Danmark att det ofta är mormor och farfar som tar hand om barnbarnen, och det vill man ju egentligen inte, säger hon.

”Det här är en helt ny situation”

Men om det är totala nedstängningar av stora delar av samhället eller lite mjukare rekommendationer som är rätt väg att gå för att bekämpa coronan vet ingen.

– Det här är en helt ny situation. Bara i efterhand när vi analyserar det kommer vi att kunna veta vem som hade rätt strategi, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor.

Han tycker inte att det svenska sättet att hantera coronakrisen är särskilt uppseendeväckande.

– Det är ju Folkhälsomyndigheten som är experterna, det är ju det här de jobbar med, så det är väl bra att politikerna lyssnar på dem.

 

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika – och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS