Civila krafter avgörande för isolerade äldre

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-03-18

Personer över 70 bör undvika nära kontakter de närmsta veckorna för att inte riskera att smittas av coronaviruset, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild

Personer över 70 bör undvika nära kontakter för att inte riskera att smittas av coronaviruset, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

De hårt virusdrabbade storstäderna som snabbt måste hantera situationen vädjar om fortsatt stöd från civilsamhället.

– Kyrkor, föreningar, frivilliga – här måste vi samarbeta, säger Carin Bringestedt från Göteborgs äldreomsorg.

Personer över 70 år uppmanas att begränsa sina nära kontakter med andra människor så långt som möjligt de kommande veckorna. Så mycket det går ska man undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafiken, mataffären eller i offentliga lokaler.

Familj, grannar och vänner uppmanas att hjälpa till med mathandel och annat nödvändigt som krävs, men ytterst är det kommunernas ansvar att se till medborgarnas välmående.

– Har man inte möjlighet att få hjälp av vänner eller anhöriga så måste vi kunna hjälpa till att handla mat, det är en prioritet, säger Carl Smitterberg, presstalesperson för Stockholms stad.

110 000 i Stockholm

I Stockholm, som är del av den hårdast drabbade regionen i Sverige, omfattas över 110 000 personer av Folkhälsomyndighetens nya rekommendation. Mycket av arbetet för att säkra deras välmående kommer att skötas genom hemtjänsten, däribland mathandlingen.

– Det är möjligt att vi utvecklar det, men just nu är det via hemtjänsten man kan få kommunal hjälp med inhandling av mat, säger Carl Smitterberg.

– Men vi ser gärna att anhöriga eller vänner kan hjälpa till i detta, så att vi kan använda resurserna där de verkligen behövs mest.

Det säger också Carin Bringestedt, sektorchef på äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i Göteborgs stad.

– Det är viktigt att vi alla nu mobiliserar kraft. Alla göteborgare, grannar, bekanta, avlägsna släktingar. Man kan inte lägga allt på myndigheterna.

Handling och telefonsamtal

För Göteborg, där det finns drygt 64 000 personer över 70 år, gäller det att fokusera de egna resurserna inom förebyggande och hälsofrämjande arbete, säger hon. Bland annat kan personal från nu stängda mötesplatser och lokaler för äldre i stället sättas till att delta i den uppsökande verksamheten för äldre.

Där kan även de frivilliga bidra.

– Det kan också vara att man går och handlar, går till apoteket, eller att de äldre har någon som ringer till en, säger hon.

– Det är inte samma sak som ett fysiskt besök, men det är bättre än inget.

Matleverans hem

I Malmö, med 37 500 invånare över 70, har man dagen efter Folkhälsomyndighetens rekommendation satt upp en särskild telefonlinje för äldre att ringa till om de känner sig oroliga. Numret finns på stadens hemsida.

– Vi tycker också att det är jättebra att ta hjälp av sina anhöriga, och av kända vänner, så att man inte utnyttjas av ohederliga människor som vill luras, säger Gisela Öst, förvaltningsdirektör på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö.

Om man inte vill gå till affären själv och inte kan ta hjälp av anhöriga rekommenderar Malmö stad att de äldre får mat hemlevererat.

– Vi har en it-fixare som kan hjälpa de äldre att komma i gång med det, så att man kan använda sig av den funktionen.

I dagsläget finns ingen funktion med handlingshjälp från Malmö stad.

– Vi får ta det efter hand och se hur det utvecklar sig. Om det skulle ta lång tid så får vi hitta de lösningar som behövs.

Men utan civilsamhället kommer man inte att klara detta på sikt, säger Gisela Öst.

– Vi behöver se till att de som kan hjälpa till med de vardagliga sakerna gör det, och att personalen i vår verksamhet kan jobba med omvårdnadsinsatserna i kommunen.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen