Trumps test negativt – sex andra smittade

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-03-15

Trump är inte smittad med coronaviruset.

Minst sex personer som deltog när Brasiliens president Jair Bolsonaro besökte Donald Trump på hans golfresidens i Florida har testat positivt för coronavirus.

Men den amerikanske presidenten har sluppit smittan.

Trump har testat negativt för det nya coronaviruset, säger Vita husets läkare Sean Conley.

Den 73-årige presidenten viftade till en början bort oro om att han kunde ha smittats efter de första uppgifterna om att deltagare vid Bolsonaros besök burit på viruset. Men sedan det stått klart att flera i den brasilianska delegationen smittats gick han med på att testas.

"En vecka efter middagen med den brasilianska delegationen på Mar-a-Lago är presidenten fortfarande symtomfri", skriver Conley enligt amerikanska medier.

Dementerade

Den brasilianska tidningen O Dia rapporterade under helgen, med hänvisning till källor, att ett första test visat att Bolsonaro smittats. Men presidenten gick senare ut och sade att han testat negativt.

Däremot har nu totalt sex andra personer som var inblandade i ledarnas möte bekräftats bära på viruset.

Bland dem som reste med Bolsonaro har hans kommunikationschef Fabio Wajngarten, hans advokat Karina Kufa, senatorn Nelsinho Trad och Brasiliens chargé d'affaires i USA, Nestor Forster, bekräftats smittade. Därtill har en affärsman som deltog på resan testat positivt, rapporterar tidningen Folha de Sao Paulo.

Skeptiska

Den sjätte personen är Miamis borgmästare Francis Suarez, som träffade de brasilianska besökarna i måndags.

Flera i Brasiliens delegation inväntar fortfarande resultaten från sina tester, däribland utrikesminister Ernesto Araujo.

Både Bolsonaro och Trump har fått kritik för att de tidigare tonat ner allvaret i det globala coronavirusutbrottet.