Fler intensivvårdsplatser ska tas fram

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-03-18

Socialminister Lena Hallengren (S) (th) håller pressträff tillsammans med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell med anledning av coronaviruset.

Fler intensivvårdsplatser befaras behövas om några veckor.

Socialstyrelsen får nu i uppdrag att assistera regionernas arbete med att öka kapaciteten.

Regeringen ger på torsdag uppdraget att upprätta en "samordningsfunktion" för att stödja regionernas arbete med att ta fram fler intensivvårdsplatser.

Uppdraget innebär att skaffa sig en nationell lägesbild över tillgången på intensivvårdsplatser, både hos offentliga och privata vårdgivare.

Där ingår även så kallade ECMO-platser som är en avancerad form av intensivvård, där en modifierad hjärt- och lugnmaskin syresätter blodet utanför kroppen.

– Det kan behövas i de allra mest behövande fallen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

"Arbetar intensivt"

Socialstyrelsen ska också koordinera och stödja regionerna i deras arbete med att utöka sin kapacitet.

TT: Går regionernas arbete med att ta fram fler platser dåligt?

– Nej, regionerna har arbetat intensivt med detta sedan veckor tillbaka, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Bland annat har planerad kirurgi ställts in, man har tittat på alternativa lokaler och hur man kan omvandla olika verksamheter.

– Så detta är bara ett sätt att stödja ytterligare planeringen och att få en nationell lägesbild, säger Wigzell.

Handlar om beredskap

TT: Är alla intensivvårdsplatser upptagna i dag?

– Nej, vi hade en kort avstämning med ordförandena i regionstyrelserna i går och de vittnar om minskad belastning på sjukvården nu, för det är färre som uppsöker akuter och närakuter. Så totalt är det lite mindre belastning, säger Wigzell.

– Vad vi pratar här om är att ha en god beredskap för att erbjuda bästa möjliga hälso- och sjukvård i ett scenario som kan komma om ett antal veckor till exempel.

Inte tvinga

Behoven av intensivvård kan komma att variera kraftigt i olika delar av landet. Socialstyrelsen kan dock i dagsläget inte tvinga regionerna att avstå från egna resurser för att lösa brister på annat håll.

– Det här arbetet drivs ju i högsta grad av förtroende och tillit mellan stat och regioner och min bedömning är att det kommer att räcka hela vägen för att vi ska kunna erbjuda vård efter behov oavsett var regiongränserna går, säger Wigzell.

Här ser Socialstyrelsen att den kan stödja de regioner som begär hjälp och också identifiera vem som kan ge bistånd.

– Varje region måste ju rusta nu i första hand för att klara sina behov, sedan kommer vi säkert behöva stödja varandra mellan regioner, säger Wigzell.

ANNONS