Klimatet i fokus när Löfven besöker Island

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2019-08-18

Stefan Löfven under en presskonferens i Oslo i fjol, med bland andra Islands premiärminister Katrín Jakobsdottír (i mitten).

De nordiska statsministrarna får sällskap av Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid sitt traditionsenliga sommarmöte, som i år hålls på Island. De kommer bland annat att diskutera klimatfrågor och säkerhetspolitik.

Stefan Löfven tas emot på måndag av sin isländska kollega Katrín Jakobsdottír. De gör först ett besök vid det geotermiska kraftverket Hellisheidi utanför Reykjavik där forskare utvecklat en metod för att fånga in och lagra koldioxid i marken.

Därefter väntar en gemensam arbetslunch. Jakobsdottír har även enskilda möten inplanerade med Danmarks Mette Frederiksen, Norges Erna Solberg och Finlands Antti Rinne.

Gemensam deklaration

På tisdag morgon träffas samtliga nordiska statsministrar för att hålla sitt årliga inofficiella sommarmöte. Även företrädare för Åland, Färöarna och Grönland deltar.

I samband med mötet planerar de att skriva under en deklaration om klimatarbete och hållbar utveckling.

Vid lunch träffar statsministrarna sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som bjudits in som gäst till årets möte.

"Vi kommer att diskutera viktiga gemensamma intressen och samarbeten, med starkt fokus på klimatomställning och hållbar utveckling, sociala frågor, extremism och säkerhetsfrågor", säger Löfven i ett skriftligt uttalande till TT.

Viktigt för Island

Flera vd:ar för olika nordiska företag, däribland Telia och SAS, samlas också i Reykjavik under tisdagen och kommer bland annat att presentera vad de beskriver som initiativ för att skapa hållbara affärslösningar i Norden.

Island står värd för årets sommarmöte i egenskap av ordförande för Nordiska ministerrådet.

Isländska politiker sätter högt värde på samarbetet, säger Eva Heida Önnudottir, statsvetare vid Islands universitet.

– Det beskrivs som väldigt viktigt för Island att delta i det nordiska samarbetet, dels eftersom vi inte är en del av EU, dels eftersom vi är en väldigt liten nation som är beroende av band till andra länder, säger hon till TT.