AI-kameror ska sätta dit rattsurfare

Nytt system i Australien ska stoppa mobilfipplande bilister

avClaes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

AI-kameror ska hjälpa till med att upptäcka – och därmed bötfälla – bilister som använder telefonen när de kör. Förhoppningen är att det nya kamerasystemet ska minska antalet trafikolyckor.

De intelligenta kamerorna testades tidigare i år i delar av den australiska delstaten New South Wales och fångade då över 100 000 rattsurfare på bild. Från och med 1 december införs det i hela delstaten, rapporterar The Guardian.

– Vi går in i en notoriskt farlig tid på året, trafikmässigt, och jag vill att alla förare ska veta att om man använder telefonen bakom ratten i New South Wales så är det en större risk att åka fast, var som helst, när som helst, säger Andrew Constance, transportminister i delstaten, i ett pressmeddelande.

1 av 2 | Foto: Transport for NSW
Kamerorna ska fungera i alla väder – dygnet runt.

Först i världen

Kamerorna påminner om fartkameror och ska med hjälp av artificiell intelligens kunna upptäcka om en bilförare håller i en telefon. Enligt myndigheter är det ett världsunikt system.

– Oavsett om du kör på en stor motorväg eller en liten väg så finns det ingen ursäkt att använda din telefon på ett olagligt sätt, säger Paul Toole, regional transportminister, i pressmeddelandet.

I New South Wales är det lagligt för bilförare att prata i telefon samtidigt som de kör om de använder handsfree. Men att surfa eller skicka meddelanden är förbjudet.

Ska minska antalet dödsolyckor

Under de första tre månaderna med kamerorna blir de som bryter mot lagen bara varnade. Därefter straffas de med böter på 344 australiska dollar. Det motsvarar omkring 2 200 kronor.

Ambitionen är att minska antalet trafikolyckor med dödligt utgång med 30 procent fram till 2021.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM