Bloomberg på klimatkampanj i Madrid

Maria Davidsson/TT

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2019-12-10

Trots att USA lämnar Parisavtalet skärper stora delar av landet sitt klimatarbete.

– Ni ska veta att många amerikaner stödjer Parisavtalet, säger presidentaspiranten Michael Bloomberg på FN:s klimatmöte i Madrid.

– Jag är här för att ingen från Vita Huset är det, säger den amerikanske multimiljardären, som hoppas på att bli demokraternas presidentkandidat nästa år.

Intresset för Bloombergs seminarium på klimattoppmötet är enormt. Han håller det tillsammans med bland andra skådespelaren Harrison Ford och folk köar och trängs för att komma in. Ändå får hälften stå utanför.

"We are still in"

Bloomberg presenterar en ny rapport om hur många delstater, städer och organisationer inom koalitionen "America's pledge" snarast skärpt sitt klimatarbete sedan president Donald Trump första gången meddelade att landet skulle lämna Parisavtalet 2017.

Tillsammans representerar dessa aktörer 65 procent av USA:s befolkning, 68 procent av landets BNP och står för 51 procent av landets utsläpp av växthusgaser.

Bitvis känns seminariet lite som ett kampanjmöte, för Michael Bloomberg vill förstås få fram budskapet att med honom i Vita Huset skulle klimatpolitiken bli en helt annan än med Donald Trump.

Och han vill också lyfta fram att allt inte är Washington.

– Ni ska veta att många amerikaner stödjer Parisavtalet. Vi fortsätter att jobba och gör uppmuntrande framsteg, säger han.

I linje med Paris

Forskarna bakom rapporten skriver att om arbetet fortsätter i nuvarande takt minskar landets utsläpp av växthusgaser med 25 procent till år 2030, jämfört med 2005. Om klimatarbetet skärps i linje med de mest framgångrika staternas klimatpolicies ökar minskningen till 37 procent.

Om ansträngningarna dessutom kombineras med en ny, statlig klimatpolicy kan utsläppen minskas med 49 procent. Det skulle innebära att hela landet hamnar i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Rapportförfattarna från University of Maryland och Rocky Mountain Institute, med finansiellt stöd från Michael Bloomberg själv. pekar på tre huvudstrategier för att nå målet.

För det första ska landet övergå till 100 procent förnybar el, vilket beskrivs som ekonomiskt lönsamt för konsumenterna eftersom priserna gått ned kraftigt. För det andra ska fossila bränslen inom transport, uppvärmning och industri fasas ut och huvudsakligen ersättas med el. För det tredje ska naturens förmåga att ta upp koldioxid stärkas, genom att bättre vårda våtmarker, utöka skogsområden och se över markanvändning.