Lisa Ekdahls sommarprat genomsyras av feminism

Publicerad 2017-07-29

Feminism, några gubbslem, en minigris och bröstmjölk som sprutar på Grammisgalan.

Samt en skock får som blir hypnotiserande.

Ja. Lisa Ekdahls sommarprat är en karneval.

Feminismen genomsyrar Lisa Ekdahls sommarprat.

En dag för elva år sedan strosade Lisa Ekdahl runt på Södermalm. Hon såg att människor stirrade på henne, några pekade till och med.

Hon bestämde sig, där och då. Hon skulle flytta till New York för att slippa bli utstirrad.

Så fastnade hon vid ett skyltfönster. Och bakom henne ställde sig en minigris. Den hade gått efter henne en bra bit. Inte undra på att alla stirrade.
Men nu hade hon ju bestämt sig för att flytta till New York. Så hon gjorde det.

Det är en scen ur Lisa Ekdahls ”Sommar”. På något vis sammanfattar den hela programmet. Det är en karneval av surrealistiska berättelser.
Feminismen genomsyrar det mesta. Mamman var feminist, vilket präglade uppväxten.
Redan i ung ålder frågade sig Lisa Ekdahl varför manligt kodade egenskaper värderades högre än kvinnliga.

Hon skulle möta patriarkatet, mer än en gång. När hon erbjöds sitt första skivkontrakt var det en bolagsboss som kallade henne för ”lilla stumpan”, varpå Ekdahl totalvägrade att jobba med honom.

Hon undvek att nämna sin son i intervjuer, för att slippa frågor om hur en mamma kan jobba heltid som musiker. På Grammisgalan, där hon tog storslam, hade hon sin två månader unga son i kulisserna och i pauserna sprutade bröstmjölken åt alla håll.
Samma år utsåg en herrtidning henne till ”Sveriges sexigaste”. Priset? Att få posera naken på omslaget. Lisa Ekdahl totalvägrade, igen.
Hon var så konstig i många människor ögon, berättar hon. När hon på 90-talet utövade yoga och åt vegetariskt bemöttes hon som ett ufo.

Intressena hängde troligen ihop med hennes fria uppväxt i ett akademikerkollektiv på landet. Det är liksom inte alla som hypnotiserar får på sin tågluff genom Europa.
Men åren gick och i dag finns det hundratusentals svenskar som är feminister, utövar yoga och äter vegetariskt.

Kanske var Lisa Ekdahl inte så konstig, trots allt.