Jessica, 24, fångade den vita älgen på bild

Uppdaterad 2017-08-15 | Publicerad 2017-07-31

Få har turen att se den vita älgen med de mystiska knottriga hornen.

Jessica Hemlin, 24, fångade älgtjuren på bild i Munkedal i Bohuslän.

– Det är väldigt mäktigt när man kan komma så nära.

Trots att det endast finns ett fåtal vita älgar i Sverige har Jessica Hemlin haft turen att möta en vit älgtjur flera gånger. Hennes hem i Munkedal verkar vara en perfekt plats för att spana på vita älgar. Jessica misstänker att det är samma älg som återkommer till platsen gång på gång.

– Han håller ofta till kring korsningen där vi bor. I måndags när vi skulle åka till en kompis sa min sambo att han hade sett honom igen, berättar Jessica.

Försvann in i skogen

En bit från huset stod den vita tjuren tillsammans med en brun älgtjur.

– Vi stannade och tog lite bilder, sedan stannade ganska många bilar och folk klev ut för att titta på honom. Då blev han rädd och försvann in i skogen.

Från husfönstret i Munkedal händer det ofta att de ser älgen. Ibland har det skett sju, åtta gånger i rad. Trots det är det en lika makalös upplevelse varje gång.

– Det är väldigt mäktigt att kunna komma så nära. Andra som bor här runtomkring har inte haft samma tur att se honom, säger Jessica Hemlin.

Det är inte första gången hon tagit bilder på älgen som dyker upp titt som tätt.

Förra sommaren lyckades hon filma skogens vita konung.

Innebär inga hälsoproblem

Den vita pälsen beror på leucism, ett genmutation som gör att älgen kan producera melanin men inte lagra det. Enligt tidningen Svensk Jakt för leucism inte med sig några hälsoproblem för djuret, förutom att det lättare kan bli upptäckt av rovdjur. Mutationen kan också vara partiell vilket gör att delar av djuret är vitt. Fenomenet finns hos flera arter i djurvärden.

Aftonbladet har tidigare skrivit om den vita ekorren som syntes i Karlstad.

Gunnlar Glöersen, jaktvårdskonsulent med speciellt intresse för de vita älgarna har studerat älgtjuren i Munkedal.

– Den älgen skiljer sig på det sättet mot de vita i Värmland. Den har också speciella horn som är väldigt knottriga, det ser man särskilt när de är i bast. Kanske har han ännu svårare att lagra färgämne, säger Gunnar Glöersen till tidningen Svensk Jakt som uppskattar att det finns cirka 50 vita älgar i Värmlandstrakterna.

3-åringen inte imponerad

Tidig morgon och sen kväll är tiderna då den vita älgen oftast syns till i Munkedal. Den här gången dök han upp däremot upp vid lunchtid.

För Jessicas son Jack, 3 år, är djurmötet inte något som imponerar.

– Det är inte så märkvärdigt för honom, han tycker att den ser ut som en häst.

Goda nyheter: Kjell stötte på en mytomspunnen vit
älg

Följ ämnen i artikeln