Kritiska timmarna i gåtan om Kim Walls försvinnande

Uppdaterad 2017-08-22 | Publicerad 2017-08-15

Mellan klockan 21.30 på torsdagen fram till midnatt vet inte polisen var ubåten Nautilus har befunnit sig.

Vid midnatt sågs ubåten med släckta lanternor av ett handelsfartyg när den korsade farleden vid Öresund.

Därefter är det återigen oklart var ubåten varit fram till klockan 10.30 på fredagen.

Den danska polisen har bärgat och sökt igenom ubåten Nautilus som sjönk på fredagsmorgon i Kögebukten.

Men den försvunna svenska journalisten Kim Wall fanns inte ombord. Sökandet efter Kim har utökats samtidigt som polisen försöker lägga pussel och kartlägga ubåtens rutt under natten.

Många vittnen såg ubåten lämna hamnen vid Köpenhamn klockan 19.00. Kim Wall och Peter Madsen skulle enligt planen vara iväg ungefär en timme, skriver Helsingsborgs Dagblad.

Ubåten ses runt Middelgrund

20.15 passerar ubåten bara 5-10 meter från den fiskebåt där andrestyrman Johan Rasmussen befinner sig. Då ligger Rasmussens båt ankrad vid Middelgrund.

– Vi var tillbaka vid hamnen klockan 21 och under den tiden såg vi inte ubåten igen, säger Rasmussen som menar att ubåten inte skulle hunnit tillbaka till 22.30, vilket var Peter Madsens första utsaga.

Klockan 20.30 passerar Nautilus cirka 200 meter ifrån ett kryssningsfartyg på väg från Köpenhamn till Kiel i Tyskland.

Ubåten befinner sig då 500 meter norr om Middegrundsfortet.

– Det såg ut som att ubåten höll på att svänga för att gå söderut, säger Peter Thompson.

Korsar Öresunds farled

Polisen letar nu efter vittnen som sett Nautilus mellan klockan 21.30 fram till midnatt:

”Observationer från 21.30 och fram till midnatt är av särskilt intresse eftersom ubåten då sannolikt befann sig i södra Öresund och från midnatt och fram till 10.30 på fredagen då Nautilus observerades nära Drogden fyr.”

Vid midnatt var ett handelsfartyg på väg att krocka med ubåten när den passerade Öresunds farled, från Danmark till Sverige, med släckta lanternor.

– Ubåten korsade farleden, endast 30 meter för om oss. Den var helt nedsläckt och jag såg den tack vare månskenet. Det var extremt nära en kollision, har ett vittne tidigare berättat om händelsen.

Klockan 11 på fredagen räddas Peter Madsen och kort därefter sjönk ubåten. Efter att polisen gjort en teknisk undersökning av ubåten, har de konstaterat att den sänktes avsiktligt.