Domare stoppar Trumps inreseförbud – i hela USA

Uppdaterad 2017-02-05 | Publicerad 2017-02-04

WASHINGTON. En federal domare stoppar Donald Trumps inreseförbud med omedelbar verkan.

Det innebär att människor från de sju länderna återigen kan släppas in i USA.

– Det är en underbar dag för rättssäkerheten, säger Noah Purcell vid Washingtons åklagarkammare till Reuters.

Vita huset dömer ut beslutet som skandalöst – och ska begära att det stoppas akut.

Nästan exakt en vecka efter att ordern undertecknades så stoppar en federal domare i Seattle Donald Trumps mycket kontroversiella inreseförbud.

På fredagsnatten, svensk tid, meddelade domaren James Robart att han upphäver förbudet. Beslutet gäller med omedelbar verkan.

– Det är en underbar dag för rättssäkerheten i det här landet, säger Noah Purcell vid åklagarkammaren i delstaten Washington till Reuters.

Även Bob Ferguson, delstatsåklagare i Washington, välkomnar det dramatiska beskedet.

– Det här beslutet stoppar den exekutiva ordern omedelbart, säger han, och fortsätter:

– Det är vår presidents plikt att följa det här beslutet, och jag tänker se till att han gör det. Ingen står över lagen, inte ens presidenten.

Flera amerikanska medier rapporterar att även stoppet i flyktingmottagandet upphävs i och med domarens beslut.

Enligt Washington Post har myndigheterna börjat vidta åtgärder för att människor som tidigare stängts ute nu ska kunna resa in i USA.

Vita huset begär akutstopp

Donald Trump tillbringar helgen på sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida, som han beskriver som en vintervariant av Vita huset.

Administrationen skickade ut ett uttalande strax efter 22 på fredagskvällen, lokal tid.

”Så snart som möjligt kommer justitiedepartementet att lämna in en akut begäran om att det här skandalösa domslutet hävs. Vi anser att ordern är laglig och nödvändig”.

Några minuter efter att den första kommentaren publicerats kom en uppdaterad variant, där ordet ”skandalöst” hade strukits.

Vita huset skriver vidare att dekretet syftar till att hålla USA säkert:

”Presidenten har den konstitutionella makten och skyldigheten att skydda det amerikanska folket.”

Hävdar att ordern bryter mot grundlagen

Det var förra fredagen som Donald Trump undertecknade ordern. Kort därefter omhändertogs ett stort antal personer på flygplatser runtom i USA.

En rad stämningar lämnades in till olika domstolar. Processen som nu resulterat i ett upphävande av ordern initierades av delstaterna Washington och Minnesota.

Delstatsåklagaren Bob Ferguson menar att Trumps dekret bryter mot USA:s grundlag på flera punkter.

”Presidentens handlingar splittrar familjer, skadar delstatens ekonomi och våra företag”, skriver han i inlagan.

Federala domare har befogenhet att stoppa exekutiva ordrar. Beslutet är tillfälligt, och kan överklagas av Vita huset. Då hamnar ärendet sannolikt i Högsta domstolen.

Personer med giltiga visum kan släppas in

Tullmyndigheterna i USA har lovat att följa det domslutet. Det innebär sannolikt att reglerna som gällde innan Trumps dekret återigen kommer att träda i kraft.

Exakt vad som kommer att hända nu är oklart. Men domslutet kan innebära att medborgare i de sju länderna som omfattades av ordern återigen släpps in i USA. De aktuella nationerna är Syrien, Iran, Irak, Somalia, Sudan, Jemen och Libyen.

Dekretet innebar att inga nya visum utfärdades för människor från dessa länder. Dessutom har ett stort antal visum för personer som redan är i USA dragits tillbaka. Det innebar att de inte skulle ha kunnat återvända, om de hade lämnat landet. Tidigare under dagen uppgav en federal åklagare att omkring 100 000 visum redan återkallats under ordern. Dessa väntas nu återigen bli giltiga.

Presidentbeslutet införde också ett totalstopp för USA:s flyktingmottagande under fyra månader.

Hurrade för resenärer

Under förra helgen orsakade Donald Trumps åtgärder kaos både i USA och utanför landets gränser. Ett stort antal människor tog sig till amerikanska storflygplatser för att protestera.

På Washington DC:s internationella flygplats Dulles välkomnades resenärer av hurrande aktivister.

– Vi vill visa världen att USA inte står bakom Trumps order, sa Assya Abdallah, 28, en av demonstranterna.