Så bokar du billigt tåg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

SJ:s bokningssystem premierar "pusslarna"

Tänk delsträckor nästa gång du ska åka tåg.

Med SJ:s rörliga bokningssystem kan det löna sig:

Resan Stockholm-Småland kan bli billigare om du bokar ända till Skåne.

Det kan löna sig att sitta några minuter extra framför datorn nästa gång du ska boka tågresa.

Med SJ:s så kallade rörliga prissystem beror det nämligen på efterfrågan hur dyr resan blir. Är man ute i väldigt god tid och bokar sin resa i delsträckor kan man komma riktigt billigt undan.

Pussel av delsträckor

Enligt Ulf Wallin, SJ:s biträdande presschef, tillhör prisfynden undantagen men är ett resultat av ett rörligt prissystem. Och av att systemet räknar tågsträckorna som ett pussel av flera delsträckor.

– En resa är alltid billigast 90 dagar före avresan, sedan stiger priset beroende på efterfrågan. Om många vill åka på en viss sträcka stiger priset på den till en maxnivå. Eftersom vi ser delsträckorna som separata biljetter lever de sitt oberoende liv av varandra i systemet.

Känner inte systemet alls av att en delsträcka är en del i en längre resa?

– Jag förstår att det kan framstå som märkligt och det finns brister i systemet som vi ska titta på. Men egentligen är det inget fel och, som sagt, det tillhör undantagen. Ju närmare avresan man bokar, desto mer reglerat är priset.

Två resor kan vara billigare än en

En annan effekt av rörligt prissystem är att två resor kan vara billigare än en.

– Det är samma orsak där. Är man smart och ute i god tid kan man spara pengar men efter ett tag känner systemet av det. Jag vill understryka att det handlar om enstaka resor. Och börjar alla boka delresor, då stiger priserna snabbt.

Positivt för resenärerna

Ulf Wallin ser luckorna i systemet som enbart positiva för resenärerna och jämför med flygbranschen där det länge varit accepterat att resenärerna betalar olika för samma resa.

– Det är bara att säga grattis till de som orkar pussla framför datorn. Men de får förmodligen inte samma sittplats på alla sträckor, så resan blir mindre bekväm.

Hur gör du för att hitta billiga
tågresor?