Så lyckas du med secondhandköpet

Den har jag köpt på Myrornas”. Fanns det något värre, äckligare eller mer avskräckande att säga för några år sen?

Attityden har förändrats och det är nästan så att jag förlåter Kate Moss för att hon fick tjejer att banta på 1990-talet, för nu har hon fått samma tjejer, och några till, att våga handla secondhand.

Jag har insett att konsumtionen vi i väst håller på med är ohållbar, på flera plan. Så secondhand är enda vägen. Tricket är att försöka se bortom H&M, att fundera kreativt på hur man skulle kunna bära just det plagg man fått syn på. Nästan alla kläder kan bli snygga med lite matchning.

Som ovan secondhandshoppare känns det ofta hopplöst innan man vant sig vid röran, blandningen och sist men inte minst lukten. (Jo, man måste tvätta allt före användning, alla rykten om att andrahandsrörelserna driver någon som helst tvättverksamhet är önsketänkande.

Det verkar finnas en universell secondhanddoft, jag kallar den UFF-lukten.

Så här kommer en liten check-lista från en som gått i alla fällor. Läs och lär från mig:

1. Hål/fläckar/noppor är sällan nåt man orkar eller hinner åtgärda så som man försöker övertyga sig om i affären. Undvik!

2. Omöjliga projekt: ”Ja, men den här klänningen är ju perfekt, om man syr om hela, byter dragkedja och färgar den”. Vem försöker du lura? Det kommer aldrig hända. Leta vidare!

3. Prutning: Titta noga på plagg du vill ha, och hittar du en mindre defekt som du kan leva med, påpeka det snällt i kassan. Ofta är dom medgörliga och sänker priset.

4. Tidigare erfarenheter: Tänk: ”Vad hände med min förra rosa bolero, använde jag den eller låg den bara och skräpade?” Köp inte plagg du innerst inne vet att du inte kommer att använda.

5. Tvättråd: Som sagt, allt måste tvättas först, kolla om det är kemtvätt. Skinn och siden är svårtvättat. Dessutom har jag krympt en och annan ullblandningströja innan jag hunnit ta på den för första gången.

6. Storlek: Den bistra sanningen är att plaggen bara finns i en storlek och det måste du acceptera, annars förvandlas dom lätt till ett ”omöjligt projekt”, se ovan.

7. Lägg undan plagg som du är osäker på och sov på saken.

Följ nu mina råd och kasta dig ut i andrahandsdjungeln!

Sen sitter du där på en lyxig fest och nån kommer fram och säger: ”Åh, guuud, jag måååste bara säga att vad snygga kläder du har!”

Då kan du tänka: Kjol: 90:-, topp 45:-, glitterkofta 120:- osv, ja, du fattar. Underbart!

Följ ämnen i artikeln