Nancy, 59, överlevde ebola

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-10

"Krama mig inte", sade hon till maken

Missionären Nancy Writebol, 59, överlevde ebola.

När maken hade berättat att hon hade blödarfeber ville han i ren förtvivlan krama om henne:

- Jag visste hur farligt det var och sade "David, gör det inte - bara gör det inte", berättar Nancy Writebol.

Missionären Nancy Writebol smittades av ebolaviruset i Liberia.

Överlevaren Nancy Writebol har gett ebola ett ansikte. I kväll intervjuas hon i SVT:s Skavlan. I början av september berättade hon om sina erfarenheter i amerikanska NBC News.

- Vi glömmer att ebola har namn, det har ansikten, säger hon till Fredrik Skavlan.

I juli 2014 hade det amerikanska missonärsparet Nancy och David Writebol varit i Liberias huvudstad i tio månader. Hon hade jobbat långa skift tillsammans med ebola-vårdpersonalen, ofta under kvällstid, när malariamyggorna var som mest aktiva.

Febern och värken som Nancy hade drabbats av måste därför vara malaria, trodde hon. Och visst hade hon fått malaria. Men behandlingen hjälpte inte, så hon testades även för ebola.

"Du har ebola"

En kväll sent i juli mådde hon tillräckligt bra för att äta middag med sin make David och en av teamets ebolaläkare i sitt hem i Monrovia. Efteråt lade hon sig för att vila. Kort därefter kom David tillbaka. Han hade ett dystert besked för Nancy, och för deras vän och missionärskollega, doktor Kent Brantly:

- David sade "Nancy, Kent har ebola". Jag blev ledsen. Då sade David "och det har du också".

Direkt efter beskedet ville maken krama om sin sjuka hustru:

- David var på väg att krama mig och lägga armarna runt mig. Jag visste hur farligt det var och sade "David, gör det inte — bara gör det inte", berättar Nancy Writebol för NBC News.

Hon gick ut i vardagsrummet, där flera läkare i ebolateamet hade samlats:

- Allt de kunde säga var "vi är så ledsna, Nancy, vi är så ledsna". Det enda jag minns att jag sade var att "det kommer att gå bra".

Hade alltid skyddsdräkt

Nancy Writebols arbete i Monrovia gick ut på att hjälpa vårdpersonalen på och av med ebola-skyddsdräkterna, när de skulle in i och ut från en isoleringsavdelning. Lager efter lager av handskar, skyddsglasögon, helkroppsdräkter. Nancy sprayade personalen när de kom ut, tog av allt i rätt ordning, brände eller desinficerade utrustningen. Själv hade hon alltid en skyddsdräkt på sig, ibland en mask.

- Jag var aldrig rädd för att bli ebolasmittad, berättar hon.

Hon jobbade sida vid sida med läkaren och missionären Kent Brantly. Båda är djupt religiösa och hade arbetat med att försöka frälsa och hjälpa behövande i andra länder, innan de flyttade till Monrovia med sina familjer.

"Jag var inte rädd"

När Nancy Writebol och Kent Brantly hade fått ebolabeskedet hämtade de styrka i sin tro:

- Jag var inte rädd. Det enda som fanns där var Guds frid, säger Nancy.

De båda ebolasjuka missionärerna var de första människorna i världen som fick medicinen Zmapp. Tidigare hade den bara testats på djur. Brantly fick den första dosen, och sedan fick Writebol de två kvarvarande doserna. När Brantly hade flugits till Emory University Hospital i Atlanta, USA, vad det hennes tur att flyga hem:

- Natten när jag evakuerades och de rullade ombord mig på flygplanet visste jag att läget var dåligt. Jag mådde dåligt. När jag tog farväl av David var jag inte säker på om jag någonsin skulle få se honom igen, berättar Nancy Writebol för NBC News.

Hon säger att hon fick andlig styrka av beröringen från en läkare, som förde ombord henne på flygplanet.

- Han lade sina händer på mitt ansikte och sade "Nancy, nu flyger vi hem dig".

Var medvetslös

Då kände Nancy Guds närvaro, säger hon. Väl framme vid sjukhuset i Atlanta var hon medvetslös. Hon var så uttorkad, att läkarna inte hittade några vener att injicera henne i. Dessuom var hon helt utmattad, sedan hon flugits över Atlanten i en hermetiskt tillsluten skyddsdräkt.

Läkarna på sjukhuset i Atlanta menar att det framför allt var den intensiva övervakningen av deras röda blodcellsnivåer och vätskeersättningarna som gjorde att de båda missionärerna överlevde. Zmapp gavs vid en sen tidpunkt i sjukdomsförloppet, och en spansk präst som fick samma medicin dog.

I början av sjukhusvistelsen kunde Nancy Writebol inte gå, eftersom hon hade så ont i fötterna. Men en dag bestämde hon sig för att resa sig upp:

- Jag sade att "nu går jag upp helt enkelt, jag går till badrummet och duschar i dag", berättar hon för NBC News.

NBC News intervju gjordes i början av september. Nu har Nancy Writebol återhämtat sig så mycket att SVT:s Fredrik Skavlan fått träffa henne i London. Hans intervju med henne sänds i kväll.

Följ ämnen i artikeln