Tusentals ville chatta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-10

Läsarna kunde i dag chatta med partikelfysikern David Milstead i Cern

Efter decenniers arbete och miljarder i kostnad tryckte man på knappen i morse.

Efter att ha gett världen internet och medicinsk utrustning som kan spåra cancer startade experimentet vid världens största fysiklab.

Nu ska man lösa gåtan med universums födelse med hjälp av den gigantiska partikelacceleratorn.

Protonstrålen skickades in i den 27 kilometer långa acceleratorringen i tunneln och satte fart, helt enligt planen.

Och chatten direkt med Cern blev en stjärnsuccé – tusentals läsare öste in så många frågor att det blev tillfälligt stopp.

David Milstead.

+

David Milstead säger: Nu är jag här, det är bara att börja fråga. Du får gärna skriva på svenska.
lundburgerr säger: Hur kommer man kunna utnyttja den vetenskapen som partikel acceleratorn ger?
David Milstead säger: Partikelfysik har en lång och framgångsrik histora när det gäller att utnyttja de rön som acceleratorer ger. Till exempel world wide web, internet, skapades som ett resultat. Det användes för att acceleratorer ska kunna kommunicera. Acceleratorerna är så stora att det krävs en världsomspännande kommunikation och därför behövdes det som nu är internet. Ett annat exempel är medical imaging technology, medicinska skanners som används på sjukhus. Idag används de för att hitta cancertumörer, men de utvecklades ur experiment som skett i partikelacceleratorer.
korvmemos säger: behöver man veta hur bigbang gick till?
David Milstead säger: Det är en bra fråga. Men jag tror att människor drivs av nyfikenhet, det är en väsentlig del av oss. Isaac Newton frågade "varför föll äpplet från trädet?". På grund av det förstår vi kraft idag. Vi vet inte alltid vart frågan tar vägen, men vi vet att forskningen kommer att ta oss någonstans, och den tar oss ofta framåt.
skatuli säger: vad hände med att jorden skulle gå under...bara trams eller vad säger du mr david?
David Milstead säger: Det är oseriösa rykten. Jag ska försöka vara artig och kort säga - det kommer inte att ske. Det finns ingen som helst risk att detta sker. Påståendena går mot alla fysikens lagar. Allt partikelacceleratorn gör är att låta oss i en kontrollerad miljö studera saker som pågår runt omkring oss hela tiden. Den här typen av kollisioner sker runt oss, protoner kommer från rymden idag hela tiden och krockar med jorden, och det finns ingen som helst risk att det skadar oss. De som påstår detta har fått saker om bakfoten och jag förstår inte vad de har för motiv. Jag sitter här i Cern och ingen fysiker här, som kan området, håller med.
Richard Jalakas säger: Hej David! När tror du forskarna kan slänga skapelseberättelsen i soptunnan för gott och förklara Big Bang och Universums skapelse?
David Milstead säger: Det är en spännande fråga. Mitt svar är att vetenskap och religion är två mycket olika saker. Vad vi än upptäcker inom vetenskapen så kommer vi aldrig att kunna stryka något religiöst. Det handlar om två alltför olika saker. När det gäller att förklara universums uppkomst så kommer vi nu att se vad som hände strax efter Big Bang. Vi kommer att kunna gå längre och få data som vi idag saknar. Slutligen, för att förstå Big Bang så krävs mycket arbete inom partikelfysik och kosmologi.
Olle säger: David! When do you belive the Higgs particle will be found, i.e. how much time do you need?
David Milstead säger: Det beror på vad Higgs partikel har för massa. Det är möjligt att vi hittar den inom några år, men det kan också ta lite längre tid än så. Vi vet idag inte vad den har för exakt massa.
Mister Mister säger: Hej MR Milstead! Vad hoppas man praktiskt kunna nyttja datan till som man får ut av experimentet?
David Milstead säger: I korthet kan man säga att vi ska använda kunskapen för att förstå hur universum fungerar. Vi kommer förhoppningsvis att kunna utveckla vår förståelse när det gäller universums grundläggande krafter. När det gäller detektorteknologin som vi utvecklar så blir den mycket användbar även inom medicinen, till exempel skanners på sjukhus.
Maria säger: Eftersom man aldrig utfört dessa experiment tidigare och inte vet vad som händer vid kollisionerna, hur kan man vara helt säker på att svarta hål som växer och slukar hela jorden inte uppstår?
David Milstead säger: Se mitt tidigare svar, högenergikollisioner sker varje dag. Vi gör samma sak här som sker i naturen varje dag.
martin säger: Hur motiverar man att lägga miljarder på det här i stället för på svält och katastrofer?
David Milstead säger: Jag tycker att det är en bra frågeställning. Men det är inget val att välja antingen det ena eller det andra. Jag tror inte att vi tagit pengar som skulle använts för att hjälpa svältande. Och vi vet att partikelfysik bidrar till framsteg och ekonomisk uppgång. Det är en nyttig vetenskap.
groggy säger: vad menar ni med big bang exprimentet igentligen? hur kan ni vara så säkra på att det har varit något sådant från förta början igentligen? det kanske inte ens har varit nått big bang någonsin?
David Milstead säger: Mitt svar är att alla nuvarande teorier och experiment pekar åt samma håll, mot teorin om Big Bang. Därför följer vi detta nu. Vi har inga seriösa bevis alls på något annat.
säger: Hur kan partiklar vara så hållbara att man måste upp i nästan ljusets hastighet för att separera grejerna de består av?
David Milstead säger: Det beror på att det finns en kraft som kallas den starka kraften. Den är kraftigare än gravitation. Men den fungerar bara inom en proton. Vi ser den inte i vårt dagliga liv och det syns inte med blotta ögat. Att gå upp i nästan ljusets hastighet bryter det band som den starka kraften håller samman partiklarna med.
Lars säger: Vad är Higgs particle egentligen? Jag lyssnade på live tv och dom sa ngt om "god". Kan du förklara det lite närmare?
David Milstead säger: Den har kallats Guds partikel av vissa eftersom den är mycket viktig. Om vi hittar Higgs partikel så vet vi att våra teorier om hur partiklar får massa stämmer. Och då kan vi förklara varför grundläggande partiklar har massa. Higgs partikel är den enda partikel i vår teori som vi ännu inte hittat.
säger: hur stor bedöms chansen att svart materia kommer att uppstå, och om det gör det vilka möjligheter har man att undersöka dess egenskaper?
David Milstead säger: Att upptäcka mörk materia är något som är jättespännande. Jag kan inte säga något om sannolikheten att upptäcka det, men det finns en chans att vi ska göra det. Vi kan använda våra detektorer för att studera partiklar. Vi kan t ex göra mätningar av en partikels massa, som är jätteviktigt. Det finns en rad mycket bra teorier som pekar på att vi kommer att se svart materia. Och vi kan hitta dess massa, vi kan mäta hur den interagerar med andra partiklar, vi kan mäta de krafter som påverkar den.
Cyban säger: Vad är det här med mörk materia egentligen? Hur mycket vet man om det idag?
David Milstead säger: Mörk materia är jättespännande. Vi vet 25 procent av universums energi är mörk materia. Vi vet att mörk materia finns tack vare mätningar. Men vi vet inte vad det är. En stark teori är att det består av består av nya partiklar som är mycket tunga. Mörk materia-partiklar, som vi kommer att upptäcka vid LHC (partikelacceleratorn).
Moderator säger: Vi måste tyvärr bryta chatten med partikelfysikern David Milstead nu. Chatten läggs ut i sin helhet på sajten inom kort. Tack alla som ställt frågor - ni har varit många tusen!

ANNONS