Så hög är hotnivån – land för land

Publicerad 2015-11-18

Terrorhotnivån i Sverige är hög jämfört med många andra länder i Europa.

Redan före dagens höjning låg vi på tre av fyra på den brittiska regeringens skala.

Så här bedöms terrorrisken – land för land.

Olika länders säkerhetstjänster har sina egna skalor för att bedöma hotnivån. Det är därför svårt att jämföra terrorrisken mellan olika länder bara baserat på dem.

Men brittiska utrikesdepartementet gör regelbundet bedömningar för hur stor risken för terrorattentat är i olika länder. Man använder sig av skalan 1–4, där 1 betyder låg och 4 hög.

På den skalan bedömdes Sverige vara en trea – redan före svenska Säpos höjning i dag.

Sex länder på högsta

I Europa har hittills Storbritannien, Frankrike, Spanien, Belgien, Ryssland och Turkiet haft den högsta nivån.

Våra grannländer Norge och Finland bedöms vara säkrare än Sverige, två på den fyrgradiga skalan.

Norska säkerhetspolisen PST höjde i november 2014 hotnivån och sa att det är ”troligt” att någon kommer att försöka utföra ett terrorattentat i Norge det närmaste året. I oktober 2015 sänkte man hotnivån igen. Bedömningen har inte ändrats efter terrordåden i Paris.

Frankrike bedömdes redan före fredagens attacker ligga på den högsta nivån.

Danmark höjer också

Flera länders säkerhetstjänster har höjt bedömningen av risker för attentat efter Parisattackerna. Belgien gick för några dagar sedan upp från ”måttligt hot” till ”allvarligt/troligt” – en bidragande faktor är att man tror att terrorister från Parisattackerna befinner sig i Belgien.

I dag beslutade också Danmarks säkerhetstjänst att höja landets hotnivå ett steg – från ”förhöjd” till ”markant förhöjd”. landet ligger nu på den näst högsta nivån.

Den spanska regeringen har däremot bestämt dig för att ligga kvar på den näst högsta nivån, på sin egen femgradiga skala.

Följ ämnen i artikeln