Pekgul tillbaka i politiken

Foto: Thomas Johansson/TT
Nalin Pekgul gör comeback för att stötta Socialdemokratiska kollegan Ann-Sofie Hermansson i Göteborg.
Foto: Thomas Johansson/TT
S-profilen Nalin Pekgul, med Ann-Sofie Hermansson till vänster om sig, presenterade sin comeback i samband med ett besök på Demokratiskolan i Angered. Här med Emilia Johansson och Sabira Hassan.

avTT

NYHETER

Nalin Pekgul gör tillfälligt comeback i politiken.

S-profilen vill agera draghjälp åt Socialdemokraterna i Göteborg genom att lyfta frågor som extremism och hedersförtryck.

– Alla etablerade partier har misslyckats med de här frågorna, säger hon till TT.

Nalin Pekgul satt i riksdagen 1994–2002 och var ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet S-kvinnor 2003–2011, men lämnade därefter partipolitiken.

Sju år senare gör hon på eget initiativ comeback.

Nalin Pekgul lägger en del av sin semester på att hjälpa vännen och S-kollegan Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, under valrörelsen. Bland annat som motvikt till Sverigedemokraternas framgångar i opinionen.

– Människor känner en frustration att andra politiker inte har tagit det här på allvar. Då röster man på Sverigedemokraterna för att straffa de andra partierna, säger Pekgul.

– Mitt budskap är att jag är också förbannad på de etablerade partierna. Men lösningen är inte att rösta på SD. Lösningen är att stötta personer som Ann-Sofie Hermansson.

Hotad demokrati

Pekgul och Hermansson har känt varandra länge, bland annat delade de en lägenhet i Tensta i början av 1990-talet. Tidigare i år skrev duon en debattartikel om just hedersförtryck tillsammans.

Och det är för att lyfta sina hjärtefrågor som Pekgul tar semester från sitt jobb inom psykiatrin.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte lägger mig i den nationella eller den lokala politiken i stort, säger hon.

– Det är hotet mot demokratin som jag tar på allvar. Skiljelinjen går inte mellan kurder och svenskar, eller mellan kristna, judar och muslimer. Skiljelinjen går mellan oss som tror på demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och dem som inte gör det.

Twitterdebut

Nalin Pekgul har trots att hon lämnade partipolitiken för sju år sedan synts flitigt i debatten, bland annat som krönikör i flera tidningar. Nu gör hon en tillfällig comeback – och planerar sin debut på ett av många sociala medier.

– Jag kommer att vara här, kanske får jag presentera "Soffan" då och då på något torgmöte. Sedan kommer jag faktiskt att börja twittra, säger Pekgul med ett stort skratt.

– Folk säger att det kan vara väldigt elakt på Twitter. Men sådant berör inte mig. Om jag retar upp Sverigedemokrater eller retar upp islamister, då har jag ju gjort någonting bra.