Stort skattebråk mellan S och M

Publicerad 2013-12-08

Kinberg Batra: "Socialdemokraterna har en nästan ideologisk syn på skatter"

Nu räcker det, säger svenskarna och tackar nej till ett femte jobbskatteavdrag.

Det visar en Sifo-undersökning som SVT låtit göra.

I kvällens Agenda drabbade därför Magdalena Andersson (S) och Anna Kinberg Batra (M) samman i en hård debatt om skatten.

Nästa år träder det femte jobbskatteavdraget i gång.

Med stöd av Sverigedemokraterna har alliansen klubbat igenom förslaget i riksdagen – trots att det nu visar sig att folket tackar nej.

Enligt en Sifo-undersökning som SVT låtit göra är det bara 34 procent av befolkningen som tycker att jobbskatteavdraget är bra. 58 procent ville inte ha det.

"Beror på hur man ställer frågan"

I kväll möttes därför finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) och socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i debatt i SVT:s Agenda.

– Jag tror det beror på hur man ställer frågan och i vilket sammanhang. Om man frågar om det är viktigt att stötta jobb och tillväxt och att jobben blir fler då tror jag att man skulle få andra siffror, säger Anna Kinberg Batra (M).

– Vi behöver investera våra gemensamma resurser i skolan. Inte sänka skatten för mig, Anna Kinberg Batra eller de andra  i Sverige som har de högsta inkomsterna, säger Magdalena Andersson (S).

Anna Kinberg Batra försvarar regeringens politik med att säga att den skapat ordning och reda i statens finanser.

– Det hotas av att socialdemokraterna har en nästan ideologisk syn på skatter där man till varje pris ska höja dem i stället. Det skulle riskera att strama åt svensk ekonomi när vi tyngs av en internationell djup och långvarig lågkonjunktur, säger hon.

"Oppositionen bryter mot budgetreglerna"

Samtidigt har nu debatten om den höjda brytpunkten för statlig skatt blivit ett jättebråk i riksdagen. Höjs brytpunkten är vinnarna höginkomsttagarna - de som tjänar mer än 36 000 kronor i månaden - som skulle få upp till 250 kronor mer i månaden. Oppositionen vill stoppa förslaget men stoppades i sin tur tillfälligt av talmannen förra veckan då han beslöt att skjuta fram förslaget till nästa vecka.

Oppositionen har brutit ut frågan om den höjda brytpunkten ur budgetdiskussionen. Alliansen anklagar nu därför oppositionen för att bryta mot reglerna för hur budgeten ska beslutas – och skapa oordning för framtida budgetbeslut.

– Det är olyckligt av tre skäl, tycker jag. Det ger en miljon löntagare högre skatt, det ger Sverigedemokraterna budgetinflytande, men framför allt skulle det riskera att skapa osäkerhet om just den här ordningen som har tjänat Sverige väl under många olika regeringar i snart 20 år, säger Anna Kinberg Batra (M).

S: Inte vår uppgift att lotsa igenom budgeten

Magdalena Andersson menar att det finns en tidigare enighet om att det ska gå att göra på så – om resultatet blir att statsfinanserna stärks. Hon säger att det inte är konstigt att oppositionen reagerar när regeringen inte har riksdagsmajoritet för sin budget.

– När vi har haft socialdemokratiska minoritetsregeringar så har vi sett till att vi har majoritet för våra förslag i riksdagen. Vi har förankrat dem via samerbeten med centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet. Det har den här regeringen totalt brutit den praxisen och lägger förslag som det inte finns majoritet för. Det är tyvärr inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar, säger Magdalena Andersson (S).