Så här går omröstningen om May till

Foto: Stefan Rousseau/AP/TT
Det svajar kring Theresa May.

avTT

NYHETER

Kan kalabaliken i den brittiska politiken utmynna i premiärminister Theresa Mays avgång? Frågan hänger löst till på onsdagskvällen – då parlamentsledamöter i Konservativa partiet ska säga sitt i en förtroendeomröstning. Så här fungerar processen.

Varför blir det en förtroendeomröstning?

Frågan kom upp på bordet efter det att 15 procent av Konservativa partiets parlamentsledamöter i det brittiska underhuset skrev brev till den så kallade 1922-kommitténs ordförande med krav på en omröstning om förtroendet för Theresa May i rollen som partiledare.

Kommittén representerar de parlamentsledamöter i Konservativa partiet som inte ingår i regeringen och för att kunna väcka en förtroendeomröstning krävs att just 15 procent ställer sig bakom ett sådant krav. Det motsvarar 48 av partiets ledamöter i underhuset.

När och var sker omröstningen?

Enligt Graham Brady, som är ordförande för 1922-kommittén, kommer förtroendeomröstningen att äga rum i underhuset mellan klockan 19 och 21 svensk tid på onsdagen den 12 december. Rösterna kommer att räknas omgående ochresultatet ska tillkännages strax därefter.

Hur går förtroendeomröstningen till?

Alla 315 parlamentsledamöter i underhuset som tillhör Konservativa partiet kan rösta. För att sitta kvar behöver Theresa May en enkel majoritet, vilket innebär 158 röster under förutsättningen att samtliga ledamöter deltar.

Om May går segrande ur omröstningen blir hon kvar som partiledare och kan inte utmanas igen de närmsta 12 månaderna. Om hon förlorar måste hon avgå och är förbjuden att ställa upp som kandidat i valet av ny partiledare.

Vad händer sedan?

Ett nederlag för May leder inte nödvändigtvis till nyval – men Konservativa partiet inleder en process för att hitta en ersättare som även blir ny premiärminister.

Om det finns flera möjliga kandidater kommer Konservativa partiet att hålla en hemlig omröstning för att sortera bland alternativen. De minst populära rensas bort och därefter hålls ytterligare en omröstning. Processen upprepas på tisdagar och torsdagar tills det att bara två kandidater kvarstår. Dessa går sedan vidare till en större omröstning där samliga partimedlemmar – som har varit medlemmar längre än tre månader – får delta.