Få vinnare i avskalad budget

TT TT

Publicerad 2018-11-14

Finansminister Magdalena Andersson (S) på språng med vårbudgeten i riksdagen, våren 2018. Arkivbild.

Regeringens budgetförslag ser ut att bli en besvikelse för kommuner, polisen och försvaret.

Pensionärer kan bli en av få vinnare.

Regeringens budgetproposition för 2019 kommer att innehålla få nyheter jämfört med årets budget. Inga rödgröna vallöften kommer att finnas med, till exempel S-löftet om en extra veckas ledighet för föräldrar.

Orsaken är att budgeten läggs fram av en övergångsregering och därför inte får innehålla tydligt partipolitiska förslag.

Den största nyheten väntas bli att skatten på pension sänks från årsskiftet. Alla partier står bakom förslaget, som måste genomföras från första januari för att bli av nästa år. Annars måste skattesänkningen vänta tills 2020.

Höjningar fryser inne

I princip blir det årets budget som förlängs. Anslag kan dock räknas upp för att kompensera myndigheter för pris- och kostnadsökningar eller för att fler människor till exempel behöver sjukpenning, eller andra ersättningar och bidrag som alla har rätt till.

Däremot kommer de flesta upptrappningar av olika satsningar som aviserats tidigare för 2019 inte att bli av.

Det innebär att kommunerna inte kan räkna med fem miljarder kronor i höjda generella statsbidrag.

Å andra sidan kommer vissa riktade bidrag som skulle trappas ned nästa år att ligga kvar på samma nivå som i år, till exempel en satsning på bemanning i äldreomsorgen.

Budgeten kan ändras

– De riktade bidragen kan man inte använda till att bara förstärka välfärden. De ska användas till särskilda saker. De stärker ju inte ekonomin, säger Annika Wallenskog. chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Det krävs också att nya avtal ingås med regeringen för att många av de riktade bidragen ska kunna användas, påpekar hon.

En ny regering kan dock, inkomstskatter undantaget, när som helst under nästa år föreslå ändringar i budgeten.

– Problemet är att kommunerna måste besluta om sina skattesatser sista november, säger Wallenskog.

– En hel del antar att de kommer att få de här miljarderna, medan andra antar att de inte får dem.

Frysa inne?

Regeringens satsning "Kunskapslyftet" skulle byggas ut med 10 000 platser. Även de pengarna kan eventuellt nu frysa inne. Det gäller även upptrappningen med en miljard av den rödgröna regeringens satsning på socioekonomiskt utsatta kommuner och områden.

Samma risk löper en aviserad satsning på psykiatrin på 500 miljoner kronor. Å andra sidan finns det vårdsatsningar som skulle ha trappats ned, som nu får ligga kvar på samma nivå.

Polisen skulle få 300 miljoner kronor mer 2019. Och även säkerhetspolisen har utlovats pengar, som nu är i farozonen. Polisen har därutöver begärt mer pengar för fler civilanställda. Den önskan kommer inte att infrias i denna budgetproposition.

Får vänta

Försvarsmakten har begärt ytterligare 3 miljarder kronor hos regeringen, bland annat för att ha råd med övningar. ÖB Micael Bydén får nu vänta på besked om de pengarna. För Försvarsmakten innebär osäkerheten ett problem för planeringen.

En känslig punkt är vad som ska ske med den rödgröna regeringens satsning på ökad likvärdighet i svenska skolan. Den satsningen är tänkt att utökas med 2,5 miljarder 2019.

Oppositionen vill använda pengarna på annat sätt, men det finns signaler om att regeringen kan ha med den satsningen i den så kallade övergångsbudgeten i alla fall.

Stopp i riksdagen?

Det är inte säkert att regeringens budgetproposition kommer att antas av riksdagen. Moderaterna tänker utmana med en egen budgetmotion. Om den får stöd av andra Allianspartier och Sverigedemokraterna blir det den som riksdagen antar när budgeten beslutas strax innan jul.

– Hur vi kommer att agera i budgetomröstningen och om vi kommer att lägga fram en egen budget, det ger vi besked om i särskild ordning vid ett senare tillfälle, säger Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström