Soldatens brev hittat – efter nästan 150 år

Publicerad 2016-02-16

Brevet skickades den sjunde december 1870 – med luftballong.

Ett brev som en fransk soldat skrev till sin mamma flögs ut från Paris med luftballong.

Nu har brevet hittats i Australien – efter nästan 150 år, enligt BBC.

Så här ser det upphittade brevet ut.

Det upphittade brevet skrevs 1870 av en soldat som levde i Paris under det fransk-tyska kriget. Tyskarna, styrda av Preussen, belägrade Paris från september 1870 till januari 1871.

Brevet postades från Paris den 7 december 1870 och ungefär en vecka senare anlände det till mannens mamma i Normandie. Brevskrivaren, Charles Mesnier (eller Mesmier), berättar om situationen i den belägrade huvudstaden:

”Än så länge har inte belägringen påverkat vår hälsa. Vi äter inte så mycket kött varje dag och när vi väl har tillgång till det så är det inte så mycket, men vi klarar oss som läget ser ut nu och ingen i vårt hushåll klagar", skriver han.

Han frågar också sin mamma om hon och resten av familjen är säkra.

”Vi behöver inte något mer än en upplysning om att du är vid god hälsa för att lugna oss”, skriver mannen, vars ålder är okänd.

Skickades med luftballong

De australiska nationalarkiven undrar nu hur brevet hamnade i Brisbane, nästan 150 år senare. Man tror att brevet har skickats ut från Paris med luftballong. Nästan två miljoner brev skickades med luftballong för att kringgå fienden under belägringen.

– Det är romantiskt och elegant på samma gång. Relationen som mannen har med sin mamma är vacker, säger Louise Doyle, nationalarkivens biträdande generaldirektör, till BBC.

Enligt nationalarkiven i Australien är det möjligt att brevet köptes på en auktion och sedan donerades till Queensland Telegraph Museum, men vägen dit är inte helt klarlagd. Museet hoppas nu kunna ta reda på om det finns någon australiensisk koppling till brevet och om någon av brevskrivarens släktingar bor i Brisbane.

Följ ämnen i artikeln