Katten Sivert räddas – av Facebook

Publicerad 2016-02-08

Katten Sivert vilar nu upp sig på djursjukhuset i väntan på operation.

Ungkatten Sivert hittades påkörd med bakbenet ur led. När pengarna inte räckte till operationen gjorde Kattakuten i Norrbotten ett nödrop på Facebook. Nu kan Sivert opereras, skriver NSD.se.

Under natten till lördag blev en katt påkörd utanför Piteå. Några tjejer från ett stall i närheten tog hand om honom och kontaktade polis och föreningen Kattakuten i Norrbotten. Kattakuten tog honom till djursjukhuset. I samband med detta gav de honom namnet Sivert, eftersom ingen visste vem som ägde katten. Veterinären konstaterade att bakbenet hade hoppat ur led och att det krävdes en operation, skriver NSD.se.

”Ville ge honom en chans”

På morgonen efter operationen hade benet hoppat ur led igen. En andra operation krävdes, men föreningens pengar räckte inte till. Då skickade de ut ett nödrop på Facebook.

– Han är så ung, han är säkert bara ett år. Vi ville ge honom en chans, så vi startade en insamling på Facebook, säger Sara Beckman Larsson, ordförande för Kattakuten i Norrbotten. Siverts jam på hjälp fick snabbt stor spridning och har i nuläget sett av nästan 34 000 personer. Kattakuten har ännu inte hunnit räkna på hur mycket pengar som har kommit in, men det tycks räcka för att täcka kostnaderna för Siverts operation. Sara Beckman Larsson är glad över responsen som inlägget har fått:

– Det är ju helt otroligt. Det här är ju en katt som är upphittad, ingen av de här personerna känner honom, men de vill ge pengar för att han ska överleva. Kattens status är inte så hög som till exempel hundens, så det är fint att så många bryr sig.

Ska opereras idag

Katten Sivert ska nu opereras under måndagen – om han är tillräckligt pigg.

– Jag har inte hunnit prata med djursjukhuset, men han är ganska låg och har en fraktur på svansen och en i bäckenet. Men vi hoppas att han ska kunna piggna till, han har ändå haft väldigt tur att organen klarat sig.

Vad kommer hända med Sivert efter operationen?

– Efter operationen kommer han flyttas till ett jourhem och skulle det vara så att ingen ägare dyker upp så kommer han få ett nytt hem. Vi kommer att kämpa för honom och veterinärerna är hoppfulla om att han ska kunna bli återställd, säger Sara Beckman Larsson.

Känner du igen Sivert? Kontakta Föreningen Kattakuten i Norrbotten.

Läs hela Facebookinlägget nedan.