Riktlinjer ska ge bättre vård vid endometrios

TT TT

Publicerad 2018-03-22

Vanliga p-piller, men som är aktiva månadens alla dagar, är den mest effektiva behandlingen av endometrios. Målet är att släcka ut den blödning som följer på menstruationen, vilket är orsaken till de svåra smärtorna.

Vården av kvinnor med svåra underlivssmärtor till följd av endometrios måste förbättras. Det kräver Socialstyrelsen som nu för första gången publicerar nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.

Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder, vilket motsvarar upp emot 250 000 kvinnor i Sverige. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern, vilket kan orsaka svårt smärta vid mens och/eller samlag, besvär i tarmar och urinvägar. Tillståndet kan också leda till ofrivillig barnlöshet.

– Det här är en ganska okänd sjukdom, men som drabbar många kvinnor. Ett klassiskt symtom är svår menssmärta, men då är det många som inte söker hjälp för att de tror att det ska göra så ont. Och om de söker hjälp händer det att de inte blir trodda eller får rätt diagnos, säger Elisabeth Eidem, utredare vid Socialstyrelsen.

Inte "normalt"

Enligt de riktlinjer som myndigheten nu publicerar är tidig upptäckt central samt att kvinnorna får tillgång till rätt behandling.

– Men det bygger på att vården kan identifiera de här kvinnorna och att det finns multiprofessionella endometriosteam som kan ta sig an dem med svår sjukdom. Det finns på många ställen och på andra är sådana under uppbyggnad, men det finns fortfarande ojämlikheter över landet. I dessa team ingår inte bara en gynekolog utan exempelvis också smärtläkare, sjuksköterska, sexolog och fysioterapeut, säger Elisabeth Eidem.

Enligt Matts Olovsson, överläkare och gynekolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, bör kvinnan söka hjälp när menssmärtorna är så svåra att vanliga värktabletter inte hjälper och kvinnan ifråga inte fungerar "normalt".

– Det vill säga om smärtorna är så svåra att hon inte går till skolan eller inte deltar i idrotten eller inte kan gå till jobbet, säger Matts Olovsson.

Fastnar i bukhålan

TT: Vad består behandlingen av?

– En bra start är att tro på deras berättelse, där har det i många fall sviktat. Sedan är det hormonbehandling som gäller med p-piller som är aktiva månadens alla dagar. Målet är blödningsfrihet genom att släcka ut mensen och äggstockarnas aktivitet, det vill säga ägglossningen. Många kvinnor blir väldigt mycket bättre eller helt besvärsfria. Man ser inte röken av dem efteråt.

Endometrios kan drabba kvinnor i alla åldrar. Ärftlighet är en riskfaktor, en långvarig tillika riklig mens är en annan.

Sjukdomen uppkommer av att mensblodet tar med sig fragment av livmoderslemhinnan och smiter ut i bukhålan där fragmenten får fäste och växer till. I normala fall ska kroppens immunförsvar ta hand om dessa celler, men så sker inte alltid.

– Om en kvinna har en långvarig och riklig mens kan man fundera på behandling i förebyggande syfte. Det kan ju dessutom finnas andra skäl till att man inte vill ha det så, säger Matts Olovsson.