Hämndskjutningar förklaring till ökningen

TT TT

Publicerad 2018-03-27

Polisavspärrning i Malmö efter en skjutning med dödlig utgång den 30 november i fjol. Arkivbild.

Det dödliga våldet i fjol var det högsta sedan Brottsförebyggande rådet började föra statistik över det år 2002.

– Förr sköt man folk i armar och ben, nu skjuter man i huvudet för att döda. Det har blivit mycket tuffare, säger kriminologen Mikael Rying.

113 personer föll offer för dödligt våld i fjol, en ökning med 7 fall jämfört med året före. Brå konstaterar att det dödliga våldet nu i tre år i rad har legat på en högre nivå än tidigare – och att "den tidigare nedåtgående trenden brutits".

Antalet fall med skjutvapen (35 procent) ökade från 30 till 40 från 2016 till 2017.

Fler hämndskjutningar

Mikael Rying, kriminolog vid Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen, förklarar ökningen med att det finns fler vapen i omlopp än tidigare, och att hämndskjutningar har blivit vanligare bland kriminella.

– I och med att skjutningarna blir fler och fler blir de också svårare att klara upp, varje ärende kräver ganska stora resurser. Fler använder då den här metoden eftersom de bedömer att risken att åka fast är väldigt liten, säger Rying.

Uppgången kan dock komma att vändas till en nedgång under de kommande åren, säger han.

– Man kan tänka sig att det finns en mättnad någontans. Vi skulle kunna hoppas på att det kulminerar och sedan börjar gå ner igen. Dels skjuter man av väldigt många ledande personer, dels åker ändå en del fast. Det blir ganska stora luckor då, men det återstår att se, säger Rying.

Män oftare offer

I 16 fall i fjol förekom flera dödsoffer. Här sticker terrordådet i Stockholm ut, då fem personer dödades. I 27 fall var offret en kvinna, i 86 fall en man.

Runt 75 procent av det dödliga våldet ägde rum i storstadsområdena. I Stockholmsregionen fördubblades det nästan på ett år från 26 till 50 fall, medan de nästan halverades i region Syd, från 30 till 17 fall.

Med dödligt våld avses mord, dråp, barnadråp och misshandel med dödlig utgång.

ANNONS