Nils, 86, fick ingen hjälp av kommunen – kunde inte rösta

Publicerad 2018-09-11

När kommunen erbjöd ambulerande röstmottagare till de som inte kan ta sig till vallokalerna på egen hand anmälde sig Nils Sandberg, 86.
Men ingen kom – och Nils fick aldrig rösta, skriver Sundsvalls Tidning.

– Den enda gången man kan påverka något är när det är val. Så blir man förhindrad på det här sättet. Man känner sig värdelös, säger Nils.

– Jag är 86 år och har svårt att gå. Därför ville jag att de skulle komma hem till mig. Att ta sig till någon av vallokalerna var otänkbart för min del.

När han ringde och anmälde intresse fick han beskedet att det var många som anmält sig och att de därför skulle komma någon gång under helgen. De skulle höra av sig innan.
Men så blev det inte.

– Jag väntade lördagen och söndagen men ingen meddelade något och ingen kom. Så jag kunde inte rösta. Det kändes jävligt besvärligt, säger han och fortsätter:

– Den enda gången man kan påverka något är när det är val. Så blir man förhindrad på det här sättet. Man känner sig värdelös.

”Har röstat i alla val”

Nils som är född och uppvuxen i Finland har bott i Sverige i över 50 år.
Han blev svensk medborgare just för att få rösträtt i alla val.

– När man inte är svensk medborgare och inte får rösta i riksdagsvalet så känner man sig som en andra klassens medborgare. Sedan jag fick medborgarskap har jag röstat i alla val, utom kyrkovalet då jag inte är kyrklig av mig. Men i alla andra val där man har haft möjlighet att påverka och rösta.

Enligt honom hade han röstat på två minuter då han var väl förberedd.

– Men de kom aldrig, och det är jag djupt besviken på. Det är en stor skandal. De hade kunnat ringt och sagt att de inte hinner, så hade jag kunnat ta färdtjänst till närmsta lokal och rösta där. Men inte ens det gjorde de.

Rut Eriksson på valkansliet i Sundsvalls kommun, beklagar det inträffade.

– Det är så olyckligt att det händer, så beklagligt. Jag förstår att han är besviken, säger hon till ST.

Enligt henne är det tre personer som de inte hann med – och inte heller hann de höra av sig, vilket hon också tycker är beklagligt.

Följ ämnen i artikeln