Mali-styrkan får halverad budget

TT

Publicerad 2018-09-28

Den svenska styrkan i Timbuktu lyder under FN:s insats i Mali, Minusuma. Arkivbild.

Den svenska FN-insatsen i Mali kan komma att halveras och få en ny inriktning. Den militära underrätelsestyrkan får en halverad budget för 2019, skriver Svenska Dagbladet.

– Utgångspunkten är att vi i november 2019 behöver gå ner i ekonomisk ambition med en näst intill halvering av den nuvarande budgeten, 850 miljoner om året. Tidpunkten har att göra med när vi roterar förbanden, säger generallöjtnant Dennis Gyllensporre till tidningen.

Han tar i oktober över som chef för hela FN-styrkan Minusma i Mali och får då ansvar för 13 000 soldater i landet.

Svenska politiker har sedan en tid tillbaka aviserat att de vill se neddragningar i den svenska insatsen för att så småningom avsluta den helt 2022.

Ambitionen är ändå att Sverige ska vara med långsiktigt, säger Dennis Gyllensporre, men eftersom Sverige inte har så många förband som är anpassade efter underrätelseverksamheten som bedrivs där nu måste även inriktningen ses över.

Gyllensporre har många meriter och internationella uppdrag bakom sig, som Bosnien på 1990-talet och Afghanistan 2008. Han tror ändå att Mali kommer att bli den svåraste av alla.

– När jag lämnar kommer den här konflikten inte att vara helt löst, men förhoppningsvis så har vi skapat bättre förutsättningar och kan peka på tydliga framsteg: ökad säkerhet, ett bättre humanitärt läge och någon form av försoning mellan aktörerna, säger han till SvD.