Kraftbolagen behåller gigantiska skattesänkningen när miljöarbetet pausas

Publicerad 2022-12-12

Svenska kraftbolag fick miljardstora skattelättnader – bland annat för att finansiera en fond för miljöarbete.

Trots att regeringen nu pausar miljöprövningar av vattenkraft ligger skattesänkningen kvar.

– Vi försöker arbeta så snabbt som möjligt med detta och ta in alla aspekter i den här frågan, säger näringsminister Ebba Busch.

Högerregeringen har fattat beslut om att pausa miljöprövningen av svensk vattenkraft. Under morgonen pratade energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari om läget på en presskonferens.

– Med hänsyn till elsystemet är vi nu tvungna att pausa omprövningen, säger Romina Pourmokhtari.

– Även små försvagningar av elsystemet kan i det här läget få allvarliga påföljder för elförsörjningen. Det behövs en analys av vad vårt system klarar av.

Regeringens beslut har fått miljöorganisationer att rasa. Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarnas samorganisation varnar för den dåliga miljösituationen i många av vattenkraften.

– Det som pågår är faktiskt inte något mindre än en ekologisk katastrof i de kraftverk som inte är miljöanpassade och det är mer än 90 procent av 2000 kraftverk i landet, säger, säger han till Aftonbladet.

Beslutet har även fått kritik från Naturskyddsföreningen.

Omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd syftar till att säkerställa en god miljö för växter och djur i svenska vattendrag.

Regeringens beslut riskerar att bli kostsam. Sverige har tidigare fått kritik från EU-kommissionen på grund av gamla tillstånd.

Enligt beräkningar från WWF, som bygger på en konsekvensanalys från Nederländerna, riskerar nu Sverige böter på 550 miljoner kronor eller ett årligt vite på 1,2 miljarder.

Vill flytta fram miljöprövningar

På presskonferensen pratade Ebba Busch om vikten av att värna om elproduktionen.

– Vi är i en situation där varje kilowattimme räknas. Inte bara när det gäller vår förbrukning, det handlar också om att varje elproducent räknas. Vi saknar en klar bild av hur omprövningen kommer påverka elsystemet, säger Ebba Busch.

Regeringen har nu beslutat att flytta fram de miljöprövningar som inte genomförts ännu.

– Vi skickar därför på remiss att flytta fram alla prövningar som inte har påbörjats med 12 månader, säger Romina Pourmokhtari.

Efter presskonferensen riktade Älvräddarna ny kritik mot beslutet. Enligt organisationen finns det ingen koppling mellan miljöåtgärder efter omprövningar och dagens elproduktion.

– Åtgärderna sker först efter omfattande prövning i domstol, varefter kraftverksägarna normalt tar fem år på sig för att bygga fiskvägar med mera. Det innebär att påverkan på elproduktion och därmed elpriser kommer att vara mätbara först om sju till tio år, säger Christer Borg i ett pressmeddelande.

Behåller skattelättnader

När uppgörelsen om att miljöpröva vattenkraften slöts under den förra regeringen skapades också en fond där kraftbolagen sätter in pengar som ska hjälpa till att finansiera miljöarbete.

I samma veva sänktes fastighetsskatten för bolagen. En skattesänkning som redan kostat staten drygt fyra miljarder i uteblivna skatteinkomster, enligt beräkningar som finansdepartementet tagit fram åt Aftonbladet.

Enligt departementet finns det i dag inte heller några planer på att höja skatten. Efter presskonferensen fick Ebba Busch frågan om skattelättnaderna pausas efter beskedet om miljöprövningar.

– Nu går vi ut med det här på remiss i dag, vi får se vad som inkommer där. Vi försöker arbeta så snabbt som möjligt med detta och ta in alla aspekter i den här frågan, säger hon.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och närings- och energiminister Ebba Busch (KD)

Följ ämnen i artikeln