Miljoner ukrainare ”flydde” till Ryssland: ”De är rädda”

Publicerad 2023-09-14

Uppemot fem miljoner ukrainare har flytt eller tvingats fly till Ryssland.

Först var Viktoria, 38, tacksam. Sen insåg hon att hon inte kunde stanna.

Varje gång hon såg ett flygplan tänkte hon på att det var ryskt – precis som planet som orsakade hennes babys död i Ukraina.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade omkring 1,3 miljoner ukrainare flytt till Ryssland vid årsskiftet. USA:s FN-ambassadör uppgav i augusti 2022 att Ryssland hade förhört, gripit och tvångsförflyttat mellan 900 000 och 1,6 miljoner ukrainare österut.

Tatjana Moskalova, rysk ombudsman i människorättsfrågor, hävdar i sin tur att mer än fem miljoner ukrainare ”sökt skydd från ukrainska bombningar” i Ryssland – de har ”evakuerats” och är ”flyktingar”.

Chefen för ukrainska Centre for Civil Liberties, som fick Nobels fredspris 2022, Oleksandra Matviichuk, håller inte med.

Enligt henne bröt Ryssland systematiskt mot internationella lagar när man inte ordnade humanitära evakueringskorridorer, till exempel ut ur Mariupol. Matviichuk menar att det ryska agerandet ingår i ett större brott, nämligen folkmord.

Bombningarna, ”evakueringarna” till Ryssland och pressen på ukrainare att bli ryska medborgare är bara etapper på vägen mot det ryska målet att utradera Ukraina som nation, enligt Matviichuk.

Rysslands president har förenklat processen för att ge ukrainare ryskt medborgarskap och utlovat 10 000 rubler i månaden (omkring 1 200 kronor) i bidrag till ukrainska ”flyktingar”.

Skälen för ukrainare att åka österut har varit många, konstaterar den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen i ett långt reportage i tidningen The New Yorker.

”Miljoner reste österut. En del tvingades. Andra åkte för att de har släktingar i Ryssland, eller för att de uppfattar landet som en välbekant plats. Men även dessa val gjordes ofta för att den ryska ockupationen inte gav ukrainarna något annat alternativ”, skriver Gessen.

Iryna Kalinina, som senare dog, evakueras från BB i Mariupol den 9 mars 2022. Viktoria Sjisjkina överlevde samma attack, men hennes baby dog i magen.

Fostret dog när BB bombades

En del av ukrainarna som flytt till Ryssland från östra Ukraina älskar verkligen Putin. Människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina i Moskva säger med drypande ironi:

– De har tittat på rysk tv och sett vilken underbar president vi har och hur mycket han bryr sig om sitt folk, konstaterar Gannusjkina, som sedan 1980-talet hjälpt förvisade ryssar och tillbringade sin 80-årsdag i fängelse för att hon protesterat mot Ukraina-kriget.

Andra tog sig till Ryssland för att omständigheterna tvingade dem. Den 9 mars 2022 befann sig Viktoria Sjisjkina på BB i Mariupol när byggnaden attackerades. Hon skadades och opererades, men fostret i hennes mage dog.

När maken Volodymyr dagen efter bombningen av BB var på väg till hustrun träffades han av splitter från en rysk granat. Först flera veckor senare fick Viktoria reda på att han förts till ryskkontrollerade Donetsk, och att hans ben amputerats. Viktoria lyckades ta sig dit:

– När vi var tillsammans igen och insåg att vi hade överlevt, ville vi bara leva. Vi gjorde vad som helst för att leva, säger hon till The New Yorker.

Men efter att ha bott bara några veckor i Tichvin nära Sankt Petersburg stod Viktoria inte ut längre. Varje gång hon hörde ett flygplan tänkte hon på att det var ryskt, och påmindes om att det var ett ryskt plan som bombade BB och orsakade hennes babys död.

Ett flerfamiljshus i Mariupol träffas av rysk stridsvagnseld den 11 mars 2022.

Ryska volontärer körde henne och maken till estniska gränsen i juni 2022. Den 1 juli opererades Volodymyrs ben i Tyskland, som en förberedelse för den protes han skulle få.

The New Yorker har intervjuat ett 20-tal ryska volontärer som hjälper ukrainare i Ryssland.

Används som propaganda

En del av dem gör det som ett slags protest mot kriget, medan andra volontärer som hjälper ukrainare anser att de ryska trupperna ”befriar Ukraina”. I rysk tv används de ukrainska ”flyktingarna” i propagandasyfte – de visas upp som offer för den ”ukrainska aggressionen” när de tacksamt tar emot hjälp.

Viktoria och Volodymyr stod inte ut i Ryssland, men det gör många andra. En del för att de är deprimerade, eller rädda. Andra för att de vill leva i ett land med rysktalande befolkning.

Många miljoner ukrainare flydde sitt hemland våren 2022. Här köar flyktingar utanför Ukrainas ambassad i Berlin den 6 april 2022.

The New Yorker berättar om en rysktalande kvinna från östra Ukraina som först flydde till västra Ukraina, där hon blev hånad för att hon talade ryska. Kort därefter tog hon sig till Moskva, där hon trivs bättre.

En del av ukrainarna som nu bor i Ryssland lider av Mariupol-syndromet, som en rysk volontär kallar det. De är traumatiserade, och försöker rättfärdiga sin vistelse i Ryssland:

– Till och med människor som är klart pro-ukrainska säger att ingen av sidorna brydde sig om de civila, säger volontären.

Ukrainska Nikolaj och Nina genomlevde det ryska bombardemanget av Mariupol. Medan staden långsamt förvandlades till ett månlandskap kunde ingen av dem vare sig duscha eller borsta tänderna på 23 dagar. Nu lever de i Ryssland och Nikolaj anser enligt The New Yorker att båda länderna är korrupta och leds av klaner som drivs av ekonomiska egenintressen, men att Ryssland är mer korrupt.

Med hjälp av den cynismen kan de tillåta sig att leva i Ryssland, utan att ta hänsyn till att de lever i nationen som ockuperar deras hemland.