Dokumenten avslöjar Hamas attackplaner

Publicerad 2023-10-14

Hamas forcerade stängslet kring Gaza i gryningen.

Sen attackerades israeliska städer, byar och en ökenfestival i timmar.

En vecka senare visar dokument från döda Hamasmän planerna på att angripa skolor och hur välkoordinerat den terrorstämplade organisationen agerat.

Följ ämnen
Gaza

Tidigt på morgonen kom de första rapporterna från Israel.

Raketer hade slagit ner i Tel Aviv och på flera andra platser i landet. Snart strömmade beväpnade män in från Gazaremsan och Hamas meddelade att operationen ”Al-Aqsa-flodvågen” inletts.

Krossat fönsterglas vid ingången till förskolan i kibbutzen i Be’eri.

Massiv attack inleddes

I Be'eri, Kfar Azza, Nir och i flera andra kibbutzer tog sig beväpnade män in och avrättade och kidnappade civila. Även en musikfestival i öknen, några kilometer utanför Gaza, attackerades. Totalt dog över 260 personer när festivalen angreps och flera deltagare togs gisslan och fördes in till Gaza.

”Vi befinner oss i ett krigstillstånd och är under en massiv attack”, sade den israeliska polischefen Kobi Shabtai under morgonen och bekräftade att det pågick strider på över 20 platser i landet.

Under förmiddagen inledde Israel de första bombingarna mot Gaza, som fortsatt under veckan och motoperationen ”Järnsvärd” startade.

Beskedet om attacken kom som en stor förvåning för många. Samtidigt hade det kommit signaler, både i USA och i Israel om att något var på gång inifrån Gaza.

Hamas tog sin in i kibbutzen genom att skjuta en förare till döds som öppnade grinden.

Övade öppet inför attacken

Chockattacken från Hamas ska dock ha varit noga planerad och filmer från en övning som påminner om förra veckans attack publicerades öppet på Hamas kanaler i mitten på september.

I full stridsmundering syns Hamas öva i en kopia av en stad och spränger en konstgjord gränsövergång. Även kopior av de övervakningstorn som finns längs gränsen hade byggts upp.

I september publicerade Hamas en film där de tränade på aktioner liknande de som genomfördes den 7 oktober.

Kartlade kibbutzerna

Flera Hamaskrigare dog när IDF slog tillbaka mot attacken. På flera av de döda hittades dokument som visar att attacken var noga koordinerad och planerad, rapporterar NBC News.

I dokumenten som tv-kanalen tagit del av syns detaljerade kartor och planer märkta ”topphemligt”.

En Hamaskrigares kropp ligger i en plastsäck utanför kibbutzen i Be’eri.

Exakta samlingspunkter för varje grupp har markerats ut på kartan och ingående beskrivs exakt vilka fordon och vilket antal som ska användas. Färdvägen till byarna och avståndet mellan de olika enheterna beskrivs även med meterprecision.

En person inom den israeliska försvarsmakten uppger för NBC News att han ”aldrig sett en så detaljerad planering” av en attack.

Planerade attacker mot skolor

I dokumenten står det att ”så många som möjligt skulle dödas”, att gisslan skulle fångas in och att skolor skulle attackeras. Flera ungdomscenter, matsalar och skolor benämns med exakt namn och enligt israeliska tjänstemän hade Hamas kartlagt varje kibbutz som attackerades.

Utifrån kartläggningen ska Hamas ha gjort en specifik plan för hur varje attack skulle gå till, planer som även innehöll medvetna attacker mot kvinnor och barn.

I dokumenten som hittades på de döda Hamasmännen finns även instruktioner för hur israeliska stridsfordon ska beskjutas för att kunna slås ut. En kortare beskrivning finns även över flera olika vapen som kan användas vid attacken.